Всички производители

Отстъпки в Зоя БГ

Защо Био

 

Защо да искам да ползвам натурална или органична козметика?

Все повече хора по света избират да консумират органични (чисти) храни, защото искат да избегнат поглъщането на пестицидни остатъци, които се намират в храните, отглеждани по традиционните методи. Много от употребяваните химични съединения са свързани със заболяване от рак, а определени химикали не могат да бъдат отмити от храната преди изяждането ѝ. Изследванията показват, че до 60% от това, което мажем по кожата си, може да премине в кръвта. Така че, ако сме загрижени за храната, която ядем и се стремим да ядем повече органични продукти, заради пестицидите и останалите химикали, би трябвало да сме загрижени и за съставките на нашите тоалетни принадлежности и козметика.

Повече материли по темата можете да намерите на Women’s Environmental Network (www.wencal.org),  www.safecosmetics.org и http://www.soilassociation.org

Какво означава органик (био)?

Всички растения и животни, отгледани без обичайната употреба на пестициди, инсектициди и хербициди. Този процес се контролира от определени сертификационни органи, които инспектират методите на производство и правят финансови ревизии на цялата доставна верига, за да е сигурно, че продуктите, за които се твърди, че са органични, са наистина такива. Това е уредено от Европейските закони, но текущите законови стандарти важат само за храните и селското стопанство. При нехранителните продукти производителите може да решат да изберат органично сертифициране, но то не се изисква по закон.


Какво е „органичен начин на живот”?

Като казваме „органичен начин на живот” имаме предвид такъв начин на живот, който е естествен, здравословен, в близост до природата и с грижа за околната среда. Когато изберете да водите „органичен начин на живот”, Вие искате да използвате натурални и органични продукти във всички области на живота си – ядете органични храни, избирате натурални и органични козметични продукти, неувреждащи природата почистващи препарати и текстилни изделия, направени от органични влакна. Полагате грижи за околната среда, като рециклирате отпадъци, използвате по-малко енергия и т.н.
Грижата за околната среда значи и грижа за себе си.


Кои са главните нехранителни органични сертификационни органи ?

Soil Association е най-известният сертификационен орган в Англия, но има много други уважавани в ЕС, UK, и останалата част от света. В Англия едни от най-важните са Organic Food Federation и Organic Farmers & Growers, в Европа EcoCert сертифицира органична козметика, a BDIH в Германия, действаща със стандарт “Controlled Natural Cosmetics”, който стриктно контролира съставките,  позволени в козметичните продукти, за да е сигурна, че заслужават да бъдат наречени “натурални”. За Америка е  (USDA). В Италия действаща е AIAB.


Какво означават стандартите?

Тъй като всички тези стандарти за органично сертифициране са разработени по различно време и в различни държави, точните подробности за какво е и какво не е позволено при продуктите се различават. Но като цяло те всички се опитват да гарантират, че селскостопанските съставки в продуктите се произведени по органични методи, а също и да контролират не-органичните функционални съставки, които са позволени. Стандартите за текстилни изделия покриват обработката и производството на всички натурални влакна и оценяват производствените методи относно ефекта им върху човешкото здраве, дивата природа и естествената разградимост (биоразградимостта).
Трудно е да се произведат напълно (100%) органични козметични средства, заради работата, която очакваме те да вършат. Ако си държите млякото извън хладилника, отваряте и затваряте кутията му по няколко пъти на ден, пипате в него с немити ръце, понякога даже не затваряте правилно опаковката, няма да очаквате то да издържи много дълго. Но точно това очакваме да можем да правим с козметичните продукти, а в същото време да си ги имаме месеци и даже години! Затова стандартите за органична козметика позволяват много ограничен вид добавки и консерванти по производителни, предпазни и хигиенни причини. Те обаче гарантират, че продуктите съдържат максимален дял органични съставки, минимална обработка и ясно изписани етикети. Според Soil Association продукти, съдържащи поне 95% органични съставки, могат да бъдат обозначени „органични”, а продукти с не по-малко от 70% органични съставки могат да бъдат обозначени като „произведени с ХХ% органични съставки”.


Тествани ли са продуктите върху животни?

Нито един от продуктите, които предлагаме не е тестван върху животни.


Подходящи ли са продуктите за вегетарианци?

Козметичните продукти са подходящи за вегетарианци, а някои от тях за пълни вегетарианци (тези, които не съдържат пчелен восък).


Алергии към продукти

Поради чистотата на някои продукти, крайно чувствителната кожа може да се нуждае от време за приспособяване към тях. Ако имате чувствителна кожа и не сте използвали до сега този тип продукти, трябва да си направите тест върху малка област от тялото. Намажете малък участък върху вътрешността на ръката, под лакътната част или зад ухото. Изчакайте 24 часа.


За рециклирането

В Зоя.Бг  използваме рециклирана хартия. Всички наши флаери и фактури са разпечатани на рециклирана хартия, а остатъците използваме за "бележки" или изхвърляме в контейнерите за хартия.
За съжаление не всички в София използват кофите за раздлено събиране  по предназначение. Надяваме се скоро това да се промени.


Цените в Зоя.БГ

Всички цени са в BGN и с ДДС.


Facebook chat