Японската матча се прави от ръчно набрани пресни листа от растящи на сянка чаени храсти. Листата са от първата реколта - края на април до началото на май. Листата на чаените дървета се берат и се смилат до фина зелена пудра. Смилането се прави по технология, която не е променяна от векове, смила се ръчно на гранитни камъни. Чаят е с леко горчиви нотки, с нефритено зелен цвят и аромат на зелена трева. Полезните вещества в матчата се равняват средно на 10 чаши обикновен зелен чай, поради тази причина се препоръчва дневен прием до 1 грам на ден. Японският зелен чай има тонизиращ и ободряващ ефект, стимулира метаболизма и подобрява паметта и концентрацията.
Любопитно:
Зеления чай матча е внесен от Китай в Япония през 1191г. Тогава се слага начало на известните чаени церемонии в Япония. Те започват да се организират с цел сближаване на аристокрацията със самурайските общности и се превръщат в израз на философията на дзен-будизма. Церемонията трае около 4 часа, а чаят който се пие, задължително е матча. Обсъждат се теми като изкуство, духовни и религиозни практики.
Указания за употреба на Японски зелен чай матча на прах - био:
За да си приготвите чай матча, добавете 60-70 мл. гореща, но не вряла вода (около 70°C) към 1/4 ч.л. (1 гр.) матча на прах и разбъркайте добре. Пригответе топлата напитка в традиционна купичка за матча или използвайте като съставка за шейкове, смутита и други напитки.
Съставки:
Матча зелен чай на прах* ( Camellia sinesis)
* съставки от биологично земеделие
Хранителна стойност за 100g:
Енергийна стойност - 1380kJ/330cal
Мазнини - 4.2 g,
Въглехидрати - 52.2 g,
Белтъчини - 20.9 g,
Фибри - 43.6 g,
Сол - 0,0135 g,
Кофеин - 2.4 g,
Витамин А, като бета каротен - 8000 мкг,
Ретинол - 670 мкг,
Витамин C - 75.6 mg,
Витамин Е - 18.6 mg,
Калций - 594 мкг,
Калий - 2200 mg,
Желязо - 25 mg,
Цинк - 2,7 mg
50 г