Черна леща, био земеделие
Черното е новото зелено в света на балансираното хранене: черен ориз, черен боб, къпини, черници, асай бери, черен чай и т.н.
Запознайте се с черната леща – когато се свари, зрънцата й са толкова лъскави, че приличат на черен хайвер от моруна (ето защо е известна още като белуга (моруна)). За разлика от „класическата“ кафява, както и червената и зелена, тя не се разкашква, когато се сготви. Зрънцата запазват формата си, а това, както и необичайният й вид я правят ефектна добавка за салати и супи.
Черната леща дължи цвета си на антоцианините – пигментите, които се съдържат в плодове като гроздето, къпините и боровинките и които са известни с антиоксидантните си качества. Както всички варива, лещата е добър източник на протеин. Всъщност, около 30% от калорийния й състав идва от него, което я превръщат в третата на най-богата на белтъчини растителна храна след соята и конопа. Протеините в лещата доставят незаменимите аминокиселини изолевцин и лизин.
Начин на употреба:
Поставете лещата в цедка и я изплакнете под течаща студена вода. Накисва се за няколко часа, сварете я с вода в съотношение 1:2 – ако прибавите повече, хранителните вещества ще се „размият“ в нея. Може да долеете вода при необходимост, ако видите, че по време на готвенето лещата абсорбира повече.Черната леща е подходяща най-вече за салати. Използва се в индийската кухня.
Съставки:
Черна леща от биологично земеделие
Хранителна стойност за 100 гр:
Енергийна стойност - 1477 kJ/ 352 kcal
Мазнини - 1.06 гр
от които наситени - 0.156 гр
Въглехидрати - 60.08 гр
от които захари - 2.03 гр
Протеини - 25.8 гр
Фибри - 30.5 гр
Сол - 0.015 гр
Био сертификат:DE-OKO-001
Рецепта от Зоя БГ
Супа от леща с лимон
Какво е необходимо ? 1 чаша черна леща (или друг вид)
3 с.л. зехтин (НЕ екстра върджин!)
1 глава лук, нарязана
2 скилидки чесън, счукани
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. кимион
1 ч.л. сладък червен пипер
1/4 бульон
1 голям морков нарязан на кубчета
Сок от 1 голям лимон
сол и пипер
Пригответе нарязан пресен магданоз и малко червен пипер за поръсване.
В голяма тенджера загрейте зехтина на средно-висока температура. Намалете до средно горещо, добавете лука и чесъна и запържете до златисто. Изсипете доматеното пюре, кимиона, солта и разбъркайте добре за няколко минути. Добавете бульона, 2 чаши вода, лещата, която е предварително изплакната и морковите. Оставете да кипне и частично покрийте с капак, намалете още малко температурата на кутлона. Варете докато лещата омекне, за около 35 минути. Добавете сол и пипер на вкус. Поръсете с пресния магданоз и червен пипер.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.