Черна леща - насипна

Цена: 13.40 лв (13.40 лв / 1 кг)

Годно до: 31-12-2023
Произход: Канада
Код: SKU3586
Баркод: 79881124049215
в наличност:
Брой:
-
+
13.40 лв
Добавете в желани
 


Описание:

Черна леща, био земеделие


Черното е новото зелено в света на балансираното хранене: черен ориз, черен боб, къпини, черници, асай бери, черен чай и т.н.

Запознайте се с черната леща – когато се свари, зрънцата й са толкова лъскави, че приличат на черен хайвер от моруна (ето защо е известна още като белуга (моруна)). За разлика от „класическата“ кафява, както и червената и зелена, тя не се разкашква, когато се сготви. Зрънцата запазват формата си, а това, както и необичайният й вид я правят ефектна добавка за салати и супи.
Черната леща дължи цвета си на антоцианините – пигментите, които се съдържат в плодове като гроздето, къпините и боровинките и които са известни с антиоксидантните си качества. Както всички варива, лещата е добър източник на протеин. Всъщност, около 30% от калорийния й състав идва от него, което я превръщат в третата на най-богата на белтъчини растителна храна след соята и конопа. Протеините в лещата доставят незаменимите аминокиселини изолевцин и лизин.

Начин на употреба:

Поставете лещата в цедка и я изплакнете под течаща студена вода. Накисва се за няколко часа, сварете я с вода в съотношение 1:2 – ако прибавите повече, хранителните вещества ще се „размият“ в нея. Може да долеете вода при необходимост, ако видите, че по време на готвенето лещата абсорбира повече.Черната леща е подходяща най-вече за салати. Използва се в индийската кухня.

Съставки:

Черна леща от биологично земеделие

Хранителна стойност за 100 гр:

Енергийна стойност - 1477 kJ/ 352 kcal
Мазнини - 1.06 гр
 от които наситени - 0.156 гр
Въглехидрати - 60.08 гр
 от които захари - 2.03 гр
Протеини - 25.8 гр
Фибри - 30.5 гр
Сол - 0.015 гр

Био сертификат:DE-OKO-001

Рецепта от Зоя БГ

Супа от леща с лимон
Какво е необходимо ?
1 чаша черна леща (или друг вид)
3 с.л. зехтин (НЕ екстра върджин!)
1 глава лук, нарязана
2 скилидки чесън, счукани
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. кимион
1 ч.л. сладък червен пипер
1/4 бульон
1 голям морков нарязан на кубчета
Сок от 1 голям лимон
сол и пипер
Пригответе нарязан пресен магданоз и малко червен пипер за поръсване.

В голяма тенджера загрейте зехтина на средно-висока температура. Намалете до средно горещо, добавете лука и чесъна и запържете до златисто. Изсипете доматеното пюре, кимиона, солта и разбъркайте добре за няколко минути. Добавете бульона, 2 чаши вода, лещата, която е предварително изплакната и морковите. Оставете да кипне и частично покрийте с капак, намалете още малко температурата на кутлона. Варете докато лещата омекне, за около 35 минути. Добавете сол и пипер на вкус. Поръсете с пресния магданоз и червен пипер.
 


Здравейте! Благодарим, че избирате насипни храни и правите по-осъзнат и по-устойчив избор за околната среда.

  • 1
    Голяма част от нашите насипни храни са с биологичен произход или най-малкото не са третирани с никакви пестициди и хербициди. Това ги прави примамливи за някои видове насекоми
  • 2
    Ако в кухнята имате предвидени добре затварящи се съдове за любимите насипни, препоръчваме да ги прехвърлите от нашите хартиени опаковки, които служат основно за транспорт
  • 3
    Ако все пак забележите нещо, което ви притеснява, ние с радост ще приемем рекламацията. Молим да бъде подадена към нас не по-късно от 2 седмици от получаване на поръчката ви


За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.

Други продукти, които наши клиенти са поръчали заедно с този продукт

Следващи 5 продукта

Свържете се с нас, ако имате въпроси относно този продукт

* За връзка с вас ще обработим данните ви съгласно нашата Политика за поверителност


Facebook chat