Червеното цвекло на прах може да се добавя към супи, дресинг за салата или печива, за да придадете вкус и цвят на храната. С леко сладкия си вкус, който не надделява над останалите съставки, цвеклото е идеалната алтернатива на изкуствените оцветители за храна, които може да причинят алергична реакция у свръх-чувствителни хора. Освен това е веган алтернатива в рецепти, които изискват използването на кохинил.
Цвеклото на прах е чудесно натурално средство за оцветяване на домашно приготвена козметика. Освежава кожата и спомага за почистване на порите. Смесен с къна, прахът от червено цвекло подсилва червеникавия оттенък.
Препоръчителна употреба:
* Използвайте като натурален оцветител при правенето на домашни макарони - може да получите розов или червен цвят.
* Може да оцветите френски сладки тип макарон, блатове за торти или бисквитено тесто, сладоледи, сладка и глазури.
* Добавете към супи, маринати, сосове, дресинг за салата, кисело мляко, сладки-кисели ястия, сосове за спагети - за получаване на желания червен цвят.
* 1 ч.л. сушено цвекло на прах се равнява на 1 глава свежо цвекло.
* В домашната козметика може да се използва в рецепти за балсами за устни, скрабове, маски за лице, кремове, сапуни и дори във ваната. За рецепти и идеи разгледайте нашия блог
Кукуряк.
Съставки:
Сушени и стрити корени от Beta vulgaris.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.