Био сертификат може да изтеглите от
ТУК(изисква Adobe PDF Reader).
Червеното водорасло, известно още като ирландски мъх и карагенан, расте по скалистите брегове на Атлантическия океан. Сварено във вода, червеното водорасло се сгъстява и образува желе. Особено популярно е в Ирландия, където се комбинира с мляко, ванилия и алкохол, до получаване на желиран крем, подобен на панна кота. В Азия се използва заедно с агар-агар за приготвяне на желирани десерти.
Начин на употреба:
Поставете шепа от червеното водорасло в стъклен съд и изплакнете добре. Оставете да се кисне в хладка вода за поне 3 часа, след което блендирайте на висока скорост, докато получите хомогенна паста. Съхранявайте в хладилник до 10 дни. Използвайте сместа за сгъстяване и стабилизиране на напитки, сосове и десерти.
Хранителна стойност за 100 гр:
Енергийна стойност - 260kJ/62kcal
Мазнини - 1.3 гр,
от които наситени - 0.6 гр.
Въглехидрати - 1.9 гр,
от които захари - 0.1 гр.
Белтъчини - 1.3 гр.
Сол - 3.3 гр.
60 гр
Рецепта от Зоя БГ
Ванилов сладолед
Какво е необходимо ? 2 чаени чаши накиснати бадеми
3 чаши вода
1 чаша кокосово масло, разтопено на водна баня
1 чаша накиснато червено водорасло
1 чаша сироп от агаве
1/2 чаена лъжичка ванилови зърна на прах
3 щипки хималайска сол
Поставете в блендер бадемите и водата, за да направите бадемово мляко - блендирайте за няколко минути, докато бадемите не се разбият добре (на малки стърготини). След това изцедете и отсранете получената пулпа от бадемите (тях може да използвате за друга рецепта) - течността наподобява истинското мляко. След това блендирайте 1 чаша от бадемовото мляко с червеното водорасло до получаване на гладка смес. Прибавете останалите съставки и мляко. За предпочитане е да сложите кокосовото масло последно като го прибавяте постепенно. Излейте сместа в подходящ за камерата съд и замразете за през нощта. Когато е готов, насладете се на сладоледа със сезонни плодове, малинов или шоколадов сос.
Ето и няколко предложения за различни варианти на този сладолед:
* Прибавете 1 чаена чаша какао на прах и настъргана портокалова кора за шоколадов сладолед
* Прибавете 1 чаена чаша ситно нарязани пресни листа от мента и 1 чаена чаша счукани какаови зърна преди да замразите
* Прибавете 1 чаена чаша банан или манго - в този случай намалете количеството вода на 1 чаена чаша
* Прибавете 2 супени лъжици Мака на прах и заместете сиропа от агаве с кленов сироп, за да получите сладолед с вкус на карамел
Насладете се!