100% веган храна с ядков вкус направена основно от неактивна мая без изкуствени добавки и консерванти.
Маята е една от най-богатите естествени източници на витамини от В групата. Богата е също на протеин, аминокиселини, ензими, много витамини (особено от В-група) и минерали (калий, фосфор, магнезий, цинк, хром, селен).
Съдържание:
Суха, неактивна мая (
Saccharomyces cerevisiae).
Употреба:
може да бъде разтворена във вода, плодов или зеленчуков сок или да бъде наръсена в супи, задушени ястия, салати, или да бъде добавена към овесени ядки за закуска, за да подчертае вкуса.
Препоръка:
За запазване на ценните витамини не се препоръчва топлинна обработка. Основното правило е, че храните запазват качествата си до 48С.
Повече за хранителната мая четете
ТУК
Хранителна стойност за 100g:
Енергийна стойност - 1460kJ / 349kcal,
Мазнини 5g,
от които наситени 1g;
Въглехидрати 19g,
от които захари 1g;
Белтъчини 47g,
Фибри 20g;
Сол 0.3g.
Тиамин (витамин B1) - 25mg / 118% от препоръчителната дневна доза,
Рибофлавин (витамин B2) 23mg / 86%,
Ниацин (витамин B3) 230mg / 75%,
Витамин B6 2mg / 7%,
Фолиева киселина 3200µg / 80%,
Биотин 250µg / 25%,
Пантотенова киселина (витамин B5) 225mg / 188%,
желязо 4mg / 1%.
125 г
Рецепта за шейк с бирена - хранителна мая

Рецепта от Зоя.БГ
Време за приготвяне: 5 минути
Уреди: блендер
За четири порции
Съставки:
около 500 гр. броколи
4 с.л. зехтин
2 изстискани лимона
1/2 глава лук
2 с.л. хранителна мая
2 с.л. водорасли
Нарежете броколите на парчета достатъчно малки, за да се поберат в блендера ви. Сложете ги в блендера заедно със зехтина, лимоновия сок, накълцания лук, хранителната мая и водораслите. Миксирайте до получаването на хомогенна светло зелена кремообразна течност. При нужда добавете още малко зехтин или вода. Сервирайте сместа увита в нори водорасли или с моркови и чушки. Рецепта от Кейт Меджик