Хибискус е род от повече от 100 вида растения от семейство Слезови с красиви червени цветове. Срещат се естествено в тропичните и субтропични региони на света. Нашият хибискус е от вида Hibiscus sabdariffae, който произлиза от Индия и Малайзия. Познат още като каркаде, хибискусът най-често се консумира под формата на ароматен чай с приятен сладко-кисел плодов вкус. Намира приложение и в козметичната индустрия.
Начин на употреба:
Консумира се като горещ или студен чай, а смлян на прах може да се добавя в смутита. Използва се също в маски за коса и лице.
Чай от хибискус
Залейте с чаша вряща вода 1-2 г хибискус, в зависимост от силата на чая, която желаете да постигнете. Оставете да се запари за 5 минути и прецедете.
Маска за изравняване на тена
4 с.л. хибискус
1 ч.л. масло от шипка
1 ч.л. лимонов сок
Смелете изсушения хибискус на фина пудра и добавете останалите съставки. Разбъркайте добре да получаване на хомогенна паста. Нанесете върху чисто лице, оставете да подейства около 10-15 минути и изплакнете с топла вода.
Маска за коса с хибискус
2 с.л. хибискус
2 с.л. червена глина
3 к. етерично масло от розмарин
вода
Смелете изсушения хибискус на фина пудра и добавете останалите съставки. Разбъркайте добре да получаване на хомогенна паста. Нанесете в корените на косата и оставете да действа около един час. Ако косата ви е суха, използвате мляко или масло вместо вода в рецептата.
Състав:
Изсушени и натрошени листенца от цвят хибискус от органично земеделие
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.