Фина морска сол – изцяло натурална, нерафинирана и неизбелвана, без изкуствени добавки.
Морската сол се извлича с изпаряване на водата от моретата, океаните или солените езера. Модерното производство е концентрирано почти изцяло в Средиземноморието и няколко други области с топъл и сух климат. Подобно на минералната, морска сол се добива още от праисторически времена. Счита се, че заради по-различната, „хрускава“ текстура от тази на обикновената трапезна, морската сол осигурява по-богато усещане за вкусовите рецептори. Включена в ястие, тя влияе на крайния резултат заради естествено запазеното минерално съдържание и различната си разтворимост.
Каква е разликата между морската сол и готварската (трапезна) сол?
Морската сол се добива от изпаряване на съответните водни басейни, има минимална обработка, не се използват добавки и в състава й остават минерални елементи като магнезий, калий, калций и други.
Готварската сол се добива от солни отлагания по скалите, след което се преработва, за да добие фина текстура и да се разтваря по-лесно. След рафинирането, не остават минерални елементи, понякога се добавят химически агенти, които предпазват от навлажняване и образуване на буци.
И морската сол, и обикновената трапезна доставят приблизително еднакво количество натрий. Препоръчителната дневна доза е 1500 мг/ден.
Морската сол е по-бедна на йод – от 1920 г. готварската се подсилва с йод като превенция срещу гуша.
В козметиката
Морската сол се използва за направата на скраб, други продукти за кожа както и за продукти срещу изпотяване и дезодоранти. Използва се като ексфолиант за отстраняване на мъртви клетки както и за стимулиране на обновяването на кожата.
Хранителни стойности за 100 г:
Сол - 96,9 г
Натрий - 38,76 мг
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.