Фина келтска сол - насипна, 200 г /500 г /1 кг

Цена: 10.15 лв (1.02 лв / 100 г)

Произход: Франция
Код: SKU13251
в наличност:
Брой:
-
+
10.15 лв
Добавете в желани
 


Морска сол, фино смляна, с остатъчна влажност

Сивата морска сол от Guerande, известна у нас като келтска сол, се добива повече от 2 хилядолетия в Бретан. Солените блата съдържат сиво-синкава глина, която отдава на солните кристали различни минерали и микроелементи. На тях се дължи неповторимият цвят на тази сол от Атлантика и подчертаният ѝ вкус. Келтската морска сол има силен вкус и подхожда на много ястия. Тъй като има остатъчно съдържание на влага, тя е ненапълно подходяща за използване в мелничка за сол.

Солените блата

В южен Бретан с течение на вековете човекът и океанът са създали полуостров Геранд, който формира най-северните солени блата в Европа. Те се простират на повече от 20 хиляди декара и обхващат 9 града. Глинестата им почва оформя мозайка на открито. Техниките на добив на сол, разработени специално за този район, са се запазили. Използването на приливите и отливите, естествените източници на енергия (вятър, слънце, гравитация), ползването на 3 вида резервоари, ежедневно обработване на водата, липса на механизирани процеси и малки солни ферми, които може да се обработват на ръка от човека - това са някои от основните елементи, които характеризират този висококачествен натурален продукт - келтската морска сол!

Далеч назад в историята

Келтската сол се добива на полуостров Геранд още от желязната епоха. Първите сòлници, които използват капацитета на лагуната за съхранение, датират от 3-ти век - малко след римското нашествие. Но истинската работа по създаването на солените блата вършат монасите от абатство Landévennec, които през 945 г. основават приората Batz и издълбават блатата. Чрез изучаване на приливите и отливите, вятъра и слънцето, монасите начертават плана на сòлниците и той оцелява до наши дни. Тази фабрика на открито е колосален проект, който носи благоденствие на района за векове и поставя началото на първите търговски пътища в Европа. Настоящите техники за добив на сол датират отпреди 9-ти век. Поне 5 сòлници от Каролингския период са все още в експлоатация.

Съставки:

Фина морска сол от полуостров Геранд (келтска сол)

Други продукти, които наши клиенти са поръчали заедно с този продукт

Покажи следващите 5 продукта

Свържете се с нас, ако имате въпроси относно този продукт

* За връзка с вас ще обработим данните ви съгласно нашата Политика за поверителност