Годжи бери са използвани в Китай от векове, но добиват популярност като сушени плодове в Европа едва през 21 век. По нашите ширини годжи бери се намира основно в сушен вид. Тибетското годжи бери се отглежда с много слънчева светлина, чист въздух и вода на 3000 м. надморска височина в Цинхайско-Тибетското плато. Отличава се с по-голям, по-сочен и по-сладък плод от останалите сортове годжи бери, което го прави особено подходящо за директна консумация без накисване.
Начин на употреба:
Консумирайте директно, прибавете към шейкове, зърнени закуски и сурови десерти или използвайте в приготвянето на други сладки и солени ястия. От сушените плодчета годжи може да се направи и чай. Експериментирайте и направете екзотична супа с годжи бери – китайците са добавяли плодчетата в супи в продължение на столетия.
Хранителна стойност за 100 г:
Енергийна стойност: 1548kJ/370kcal.
Мазнини – 1.5 г,
от които наситени - 0.3 г;
Въглехидрати - 78 г,
от които захари - 57 г;
Белтъчини - 12 г;
Сол – 1.2 г.
250 г
"Пийналото зайче" - рецепта за шейк с годжи в Кукуряк
Рецепти с Годжи Бери можете да откриете в безплатната книга на Зоя БГ:

Рецепта от Зоя БГ
Рецепта "Годжи миш-маш"
Какво е необходимо ? 2 бр. авокадо
2 с.л.
агаве нектар 2 с.л. тахан (суров)
4 с.л. годжи бери
2 с.л.
какаови зърна, счукани Намачкайте авокадото в купа с вилица . Прибавете останалите неща и намачкайте отново, докато таханът и агавето се смесят добре.
Рецепта от Зоя БГ
Рецепта: "Ох!"
Какво е необходимо ? 150 гр. или 1 1/4 чаша
кокосово масло 100 гр. или 1 чаша годжи бери
3 с.л.
агаве нектар 150 гр. или 1 1/2
какао на прах 50 гр. или 1/2 чаша
мескит на прах Разтопете какаовото масло на водна баня и когато е готово, прибавете всички съставки в блендер. Разбъркайте до получаване на гладка смес. След това сложете в малки купички от около 25 см. и оставете в хладилник за 3 часа. След като е готово нарежете на кубчета.
Рецепта от Зоя БГ
Годжи оргазъм
Какво е необходимо ? 60 гр. или 2/3 чаша годжи
30 гр. или 1/3 чаша бадеми (по възможност киснати във вода за няколко часа)
30 гр. или 1/3 чаша
счукани какаови зърна 400 мл. или 1 и 1/2 чаша вода
Сложете годжитата, бадемите и какаовите зърна в блендер и постепенно прибавете водата; разбийте до превръщането на гладка смес.
Рецепта от Зоя БГ
Напитка с годжи и джинджифил
Какво е необходимо ? 2/3 чаена чаша годжи бери
2 ½ чаена чаша кокосова вода
1 чаена лъжица пресен корен от джинджифил, настърган
Разбъркайте съставките в блендер и сервирайте напитката леко охладена. По желание може да я прецедите.