Тапиока на гранули, добита от корен на маниока. Представлява нишесте, което може да замести част от брашната в безглутеновото хранене. Перлите от тапиока имат неутрален вкус и са без мирис, с размер от 2 до 4 мм. Използват се в приготвянето на солени и сладки продукти. Подходящи за вегетарианци и вегани.
Указания за употреба:
Използвайте за направата на различни теста и хлебни продукти, за сгъстяване на супи. Като заместител на ориза или за приготвяне на кремове, пудинги и десерти.
Преди употреба се накисва за 1-2 часа и се слага да заври, докато зърната станат прозрачни.
Рецепта за бонбони и
Пудинг с тапиока
Съставки:
гранулирано нишесте от маниока (
Manihot esculenta).
Хранителна стойност за 100g:
Енергия - 1485kJ / 350kcal
Мазнини - 0.5g,
от които наситени - 0.1g;
Въглехидрати - 86g,
от които захари - 0.5g;
Белтъчини - 0.5g;
Фибри - 0.9g;
Сол - 0.1g
400 г
Рецепта от Зоя.БГ
Морковен пудинг (за 4 порции)
Съставки: 3 средно големи моркова (настъргани)
1/3 чаша стафиди
1 и 1/2 чаши оризово мляко с ванилия или друго ядково мляко
1/4 ч.л. смлян динджифил
3 с.л. тапиока
Смесете всички съставки в средно голяма купа и гответе на средна температура, като разбърквате често за около 15 минути или докато омекнат морковите и течността се сгъсти. Прехвърлете в блендер и завъртете до получаване на гладка смес. Сервира се топло или охладено.