Био сертификат може да изтеглите от ТУК (изисква Adobe PDF Reader).
Латинското название на какаовото дърво Theobroma cacao се превежда като „храна на боговете“. Плодовете му са какаовите зърна, които в древността били използвани от ацтеките като разменна монета. От пресоването на какаовите зърна се приготвя какаовото масло, какаовата паста и какаото на прах. Днес какаото е най-известно като съставка на шоколада. Счуканите какаови зърна се правят от сурови и обелени цели зърна, които са натрошават на малки парченца. С богат вкус и наситен аромат, нашите счукани какаови зърна са от древния не-хибриден креолски сорт, наричан още „царицата на какаото“ и идват от Перу.
Начин на употреба:
Може да се консумират директно, самостоятелно или заедно със сушени плодове и ядки, за да туширате типичната им горчивина. Добавете към смутита и зърнени закуски или смелете на прах и използвайте в домашни шоколади, торти, мъфини, енергийни барове и други печени или сурови десерти.
Хранителна стойност за 100 г:
Енергийна стойност: 1941kJ/464kcal.
Мазнини - 43 г,
от които наситени - 25 г
Въглехидрати - 36 г,
от които захари - 28.4 г
Белтъчини - 14 г
Сол - 0 г
200 г
Рецепта от Зоя БГ
Какаови сурови сладички
Какво е необходимо ? ¼ чаена чаша какао на прах ½ чаена чаша счукани какаови зърна ½ чаена чаша фурми, без костилка ½ чаена чаша сурови орехи щипка хималайска сол
Сложете фурмите, орехите, какаото на прах и солта в блендер и разбийте, докато получите смес, наподобяваща тесто. Смесете тестото с парченцата натрошени какаови зърна и разстелете получилата се смес на пласт, дебел 2.5 см. Нарежете тестото на малки квадратчета или ги оформете като топчета или труфели. По желание може да ги овъргаляте в счуканите какаови зърна.