Пълнозърнестият сусамов тахан, за разлика от беления (бял) тахан, е смлян заедно с фината обвивка на сусамовите семена, в която се съдържа част от хранителната стойност на крайния продукт. Съхранените обвивки повишават качествата му и затова сусамовият тахан е най-често предпочитан в тази форма. Изключително богат на редица ценни минерали, витамини, мастни киселини, като с най-отличителни стойности са калцият и магнезият. Сусамът освен това е богат на антиоксиданти, дължащи се най-вече на уникалния фитоестроген сесамин. Ежедневната консумация на 1-2 суп.л. тахан благоприятства състоянието на костите и ставите.
В кухнята на Близкия Изток, таханът е основната съставка на традиционни ястия като хумус, баба гануш и халва. Друга добра кулинарна употреба на сусамовата паста е като база за приготвянето на сосове и дресинги за салати, пресни и сготвени зеленчуци. Наситеният му вкус чудесно се омекотява от съставки като прясно изцеден сок от лимон/лайм, копър, магданоз, черен пипер, чесън и прясна мента. 100% натурален продукт, без примеси, консерванти, палмовa мазнинa.
Начин на употреба на Суров сусамов тахан - пълнозърнест:
Може да бъде използван самостоятелно или в комбинация със сладки и солени съставки. Смесен с подсладител по избор (мед, петмез от фурми, агаве), е перфектно допълнение към препечена филийка, като топинг на плодова салата или овесената каша. Добра храна по време на планински преходи и други дълготрайни спортни физически натоварвания.
Отделянето на мазнина на повърхността е естествен процес и гаранция за това, че продуктът не съдържа емулгатори. Разбъркайте, за да възстановите кремообразната му консистенция.
Хранителна стойност за 100 g:
Енергийна стойност 2430kJ / 581kcal
Мазнини 50,7 g,
от които наситени мастни киселини 7,9 g
Въглехидрати 10,2 g,
от които захари 0,2 g
Фибри 12 г
Белтъчини 20,9 g
Сол 0 g
Съставки:
100% смлени семена от пълнозърнест сусам
550 г