Био сертификат може да изтеглите от ТУК (изисква Adobe PDF Reader).
Ядка в кулинарен смисъл, кашуто всъщност е семката на плода на вечнозеленото тропическо дърво Anacardium occidentale. Широко използвано в традиционната кухня на Югоизточна Азия в супи, яхнии и месни ястия. Плътният му вкус с повече сладки нотки от останалите ядки, както и фактът, че много бързо омеква след накисване, го превръщат в ключова съставка в съвременните вегетариански и сурови рецепти. За онези, които го познават единствено печено и осолено, суровото кашу може да ги изненада.
Начин на употреба:
Консумирайте директно или използвайте за направата на сурови блатове, кремове, смутита, енергийни блокчета и други десерти. С кашу и подправки може да си приготвите ядково сирене или пастет, а с кашу и подсладител - ядково мляко. Препоръчително е ядките да се накисват преди употреба, за да се улесни храносмилането.
Хранителна стойност за 100 гр:
Енергийна стойност: 2314kJ/553kcal.
Мазнини – 43.9 гр,
от които наситени – 7.8 гр.
Въглехидрати – 30.2 гр,
от които захари – 5.9 гр.
Белтъчини – 18.2 гр.
Сол - 0.03 гр.
250 гр.
Рецепта с кашу в Кукуряк
Суров шоколад с кашу в Кукуряк
Суров пастет с кашу в Кукуряк
Рецепта от Зоя.БГ
Вкусни кокосови топчета с кашу
Използвайте следните съставки по ваша преценка и вкус:
Съставки: Сурово кашу
Изсушени парченца ананас
Кокосови стърготини
Кокосово мляко (по желание)
Пшеничен зародиш (по желание)
Миксирайте кашуто в блендер. След това добавете парченцата ананас, кокосовото мляко (или вода) и миксирайте до получаването на хомогенна консистенция. Изсипете сместа в купа и добавяйте кокосови стъготини (и пшеничен зародиш по избор) докато сместа не стане подходяща за оформяне на малки топчета. Направете топчетата и посипете с кокосови стърготини. Сложете в хланидилника за няколко часа и се насладете!
(През лятото се препоръчва да се накиснат кашуто и сушените парченца ананас във вода за няколко часа, за да не стане сместа много тежка и сладка.)