Сурови бадеми., с. Тополица
Сладкият бадем (Prunus dulcis) вирее много добре в средиземноморски климат. Това е една от най-ранно култивираните плодови ядки.
Бадемовото дърво принадлежи към същия род, към който спадат кайсиите, прасковите и черешите. Тъй като кайсиевите ядки наподобяват месестия вкус на бадемите, но не са толкова сладки, понякога дори ги наричат горчив бадем.
Както всички ядки, бадемът е с много добра хранителна плътност, богат едновременно на протеини (22%) и на мононенаситени мазнини – от същия вид, който се съдържа в зехтина. Доставя също фибри (ядките са втория най-добър източник на фибри след зърнените култури), минералите магнезий, манган, калций и калий, а люспите му съдържат полифеноли.
Бадемите по света:
Амигдалота - белите бадемови сладки, които в Гърция сервират на Нова година и на сватбени тържества.
Амарето - ликьорът от бадеми, който правят в Италия и популярна ароматна добавка към силното им кафе.
Бадам халва - индийският вариант на нашата слънчогледова тахан халва
Марципан - типичният за Австрия пълнеж за сладкиши, приготвен от бадемово брашно и захарен сироп.
Макарони - изящните цветни бадемови сладки във Франция, който се правят от фино смлени бадеми, белтъци на сняг и захар.
Начин на употреба:
Преди консумация накиснете бадемите предварително за 8 часа. Използвайте самостоятелно, като добавка в зърнена закуска, плодови и зеленчукови салати, за приготвяне на ядково мляко, сурови десерти и печива.
Вижте по-подробни съвети как да консумирате суровите ядки и плодовете в книжката ни със сурови рецепти
ТУК.
Видео - рецепта за бадемови сладки
ТУК.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.