Био сертификат може да изтеглите от ТУК (изисква Adobe PDF Reader).
Спирулина са едноклетъчни синьо-зелени водорасли, които растат естествено в тропични и субтропични сладководни води. Смята се, че тези плаващи цианобактерии са една от най-старите форми на живот на Земята. Изсушавана и консумирана като храна в различни краища на света от векове, днес спирулината е изключително популярна като хранителна добавка.
Начин на употреба:
Препоръчителната дневна доза е 1 ч.л. на ден. Ако не сте използвали спирулина досега, препоръчваме ви да започнете с малка доза и постепенно да увеличите количеството, докато достигнете 1 чаена лъжица. Консумирайте сутрин в шейк или в прясно изцеден сок. Спирулината може да се добавя в сладки и солени храни като десерти, супи, сосове.
Продуктът е хранителна добавка. Да не се използва като заместител на разнообразното и рационално хранене. Не е предназначен за диагностика и лечение на заболявания. Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Да се съхранява на място недостъпно за малки деца. Да не се приема от деца, бременни и кърмачки без консултация със специалист. Съхранявайте на сухо и хладно място, далеч от слънчева светлина. Не използвайте, ако опаковката е с нарушена цялост.
Хранителна стойност за 100 г:
Енергийна стойност - 1712kJ/409kcal
Мазнини - 8.2 г,
от които наситени - 3.4 г
Въглехидрати - 16.1 г,
от които захари - 0.5 г
Белтъчини - 63.5 г
Сол - 1.1 г
Как приемаме спирулина в офиса на Зоя.БГ:
В шейкър слагаме банани, добавяме канела, сок от агаве (малко), вода на око или колкото да покрием плодовете. Понякога заместваме водата със соево мляко с ванилия и без ГМО (с него стават страхотни шейкчета). Ако не пиете соево мляко можете да си направите вкъщи сусамово, бадемово или пък да си закупите същите от био магазините. Можете да добавите ванилия на прах, или да настържете от пръчица ванилия. Понякога добавяме кокосови стърготини. Някои от нас хапват водораслите забъркани с овесени ядки, орехи и мед. Важното е да експериментирате и да усетите как ви е най-вкусно.
Ако за първи път приемате спирулина, опитайте с малко количество. Например по една лъжичка за целия ден, за да я усетите, вкусите и установите как ви действа. Понякога настъпват очистителни процеси (възможно е да ходите по-често до тоалетна). Ако не обичате аромата на водорасли (някои наши приятели не харесват силния мирис на хлорела и спирулина), а пък искате да пробвате, смесвайте ги с голямо количество ароматни шейкове, или пък намерете такава на таблетки с по-малки разфасовки. Четете упътванията и гледайте да нямат слепващи агенти и пълнители от рода на магнезиев стеарат и разни други "есктри".
В книгите на Гейбриъл Казънс - Съзнателно хранене - 1 и 2 има тестове, които биха ви помогнали да разберете дали сте въглехидратен (бавно окисляване) или протеинов тип (бързо окисляване). Т.е. ще разберете дали консумацията на протеинови храни като хлорела и спирулина трябва да е в големи или в по-малки количества. Предлагаме този продукт и в опаковка от 125 г.
Подробна информация за спирулината има в книгата "Суперхрани" на Дейвид Улф
Още от Кукуряк - нашия блог: Боровинков омега-3 шейк
Рецепти със спирулина можете да откриете в безплатната книга на Зоя БГ:

Рецепта от Зоя.БГ
Шейк със спирулина
Съставки: 1 банан, праскова или друг плод
1-2 чаши вода или оризово мляко
1 лъжица мед/агаве
канела на вкус
ванилия на вкус
1 ч.л. спирулина
Разбъркайте добре в блендер и се насладете!