Сода бикарбонат се нарича още и сода за хляб и основно се използва като набухвател при приготвянето на печива (хляб, сладкиши и др.). Може да се използва и като добавка при приготвянето на сурови бобови растения, като намалява времето за приготвяне. Неутрализира киселинността на доматите. За да прояви своите подквасващи свойства (да се ползва като набухвател), содата бикарбонат трябва да е в контакт с киселинен компонент (какao, мед, млечен продукт, захар, плодове и т.н.) и под действието на топлина (над 70 градуса).
В козметични продукти може да се добавя към дезодоранти, маски и друга домашна козметика или да се използва като заместител на почистващите препарати в домакинството.
Начин на употреба:
Смесете 1 ч.л. бакпулвер с 1/4 ч.л. сода бикарбонат (1 ч.л. за 400 г брашно). Използвайте содата бикарбонат в препоръчаните дози (малки количества). Добавянето на по-големи количества от продукта няма да доведе до по-голяма бухналост на крайния продукт, но рискувате той да придобие доста солен вкус и тъмно кафяв цвят. Препоръчваме ви да добавите содата бикарбонат в края на подготовката на вашите кулинарни изделия.
Рецепта от Зоя БГ
Крем-дезодорант със сода
Какво е необходимо ? • 3 с.л. сода бикарбонат
• 5 с.л. кокосово масло
• 2 с.л. арарут на прах
• 2 ч.л. карнауба восък
• 3 к. етерично масло от сладък портокал
• 2 к. етерично масло от лавандула
• 1 к. етерично масло от мента
Разтопете маслото и восъка на водна баня. Добавете содата, арарута и етеричните масла и разбъркайте добре. Излейте сместа в подходящо бурканче и нанасяйте на чиста кожа.
Съставки:
100% чиста сода бикарбонат, без алуминий
Съдържание на алуминий <0.2 мг / кг. Изтеглете лабораторен анализ
ТУК.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.