Сиропът от якон е с деликатен, карамелен вкус. Може да се използва вместо захар в рецепти за сурови десерти, печива, шейкове или за топинг на любимите ви смутита, сладоледи и сладкиши. Има приятен, сладък вкус, който наподобява плодовия вкус на пъпеш с карамелен завършек.
Яконът е растение, което най-често може да се срещне високо в Андите, Южна Америка. Култивиран още от инките заради сладкия вкус на грудкоподобния му корен. Извлеченият от него сироп е естествен подсладител с пробиотичен ефект. Сладостта му идва от веществото инулин. Вкусът на сиропа може да се сравни със стафидите и карамелизираната захар.
Указания за употреба на Сироп от якон - био:
Използвайте 40 g за 1/2-1 ч.ч. Подсладете палачинки, сладкиши и пайове. Може да се добави към напитки или да се консумира самостоятелно.
Съставки:
корен якон (Smallanthus sonchifolius)
*биологично земеделие
Съхранявайте на сухо и хладно място, без пряка слънчева светлина, плътно затворено.
Хранителна стойност за 100 g:
Енергийна стойност - 294 kcal/ 1250 Kj
Мазнини - 0 g,
от които наситени - 0 g
Въглехидрати - 70.6 g,
от които захари - 41.2 g
Белтъчини - 2.9 g
Сол - 0.02 g.
200 г