Био сертификат може да изтеглите от ТУК (изисква Adobe PDF Reader).
Рожков е вечнозелено храстовидно дърво от семейство Бобови, разпространено в района на Средиземноморието. Семенните шушулки, които ражда, са били използвани като подсладител още преди захарната тръстика и захарното цвекло. В наши дни шушулките се изсушават и стриват на прах, който се отличава с характерен вкус, напомнящ смесица от карамел и какао.
Начин на употреба:
Използвайте рожков като заместител на какаото или комбинирайте с какао, за да обогатите шоколадовия вкус. Добавен към шейкове, смутита, пудинги, сурови десерти и печива действа не само като овкусител, но и като естествен стабилизатор и сгъстител.
Хранителна стойност за 100 гр:
Енергийна стойност - 933kJ/222kcal
Мазнини - 0.7 гр,
от които наситени - 0.1 гр.
Въглехидрати - 91.6 гр,
от които захари - 50.6 гр.
Белтъчини - 4.8 гр.
Сол - 0.1 гр.
200 / 400 г
Рецепти с рожково брашно можете да откриете в безплатната книга на Зоя БГ:

Рецепта от Зоя БГ
Бисквитки с рожков и семена от чиа
Какво е необходимо ? 1 чаена чаша орехи
1 чаена чаша черни/тъмни стафиди
3-4 фурми
1/3 чаена чаша брашно от рожков
3 супени лъжици
семена от чиащипка хималайска сол
Изсипете продуктите в блендер и ги разбийте, докато не получите смес, която прилича на тесто. Може да Ви отнеме известно време за нарязването на стафидите, затова оставете на блендера няколко минути да си свърши добре работата. Разточете тестото и нарежете с помощта на различни формички за сладки (ако нямате под ръка такива, може да използвате въображението си и обикновен кухненски нож и да оформите тестото, както на Вас Ви харесва, а за да спестите време и усилия, може да ги направите на топчета), след това ги поставете във фризера, за да стегнат.
Рецепта от Зоя.БГ
Рожков шейк
Съставки: пречистена вода
1/4-1/2 чаша ядки (всеки вид)
3 с.л. с връх суров био рожков на прах
4-5 замразени банана, начупете на парченца и добавете до получаване на желаната гъстота
ванилия на вкус
мед на вкус
Разбъркайте добре в блендер и се насладете!
2.75