Пешън фрут, познат у нас като маракуя, е увивно растение от рода на пасифлората. Вирее естествено в тропиците и е един от най-популярните плодове в Латинска Америка. Вътрешността му се състои от тъмни на цвят семки, обвити в жълтеникава желеобразна пулпа. Изсушена и смляна на прах, пулпата на плода има екзотичен сладко-кисел вкус, напомнящ комбинация между лимон, гуава и ананас.
Начин на употреба:
Препоръчителната дневна доза е 1-2 ч.л. на ден. Ако приемате пешън фрут за първи път, започнете с 1/2 ч.л. на ден и постепенно увеличете количеството. Добавете към фрешове, шейкове, мюсли или използвайте за приготвяне на сладоледи, кремове и енергийни барчета.
Хранителна стойност за 100 гр:
Енергийна стойност - 494kJ/118kcal
Мазнини - 0.7 гр,
от които наситени - 0.1 гр.
Въглехидрати - 23.4 гр,
от които захари - 11.0 гр.
Белтъчини - 2.2 гр.
Сол - 0.1 гр.
125 гр