Оризовият флейк е много добра алтернатива на овесените, ръжените и пшеничните ядки. В Индия той е основата на традиционното ястие поха – със синап, куркума, чили и лук. Оризовият флейк се произвежда като оризът първо се измива и сортира, след това се накисва в гореща вода или се сварява. Това помага на зърното да омекне и да е по-лесно за обработка. Веднъж омекнал, оризът се пресова - когато добие желаната дебелина, получените листове се оставят да изсъхнат напълно. След това преминават през друг въртящ се цилиндър, който ги надробява до горе-долу еднакви по големина флейксове.
Начин на употреба:
Залейте с топла вода, ядково мляко или друга течност по ваш избор и изчакайте докато флейкът набъбне. Може да се консумира самостоятелно или със сушени плодове и ядки, да се добавя към бисквити и крекери или да се използва в енергийни блокчета, блатове за сурови торти и други сурови десерти. Оризовият флейк може да бъде смлян на брашно и използван в различни печива като палачинки и хляб.
Съставки:
Оризов флейк от органично земеделие
Хранителна стойност за 100 гр:
Енергийна стойност - 1476 kJ/ 353 kcal
Мазнини - 2.2 гр
от които наситени - 0.1 гр
Въглехидрати - 75 гр
от които захари - 0.2 гр
Протеини - 7.4 гр
Сол - 0.01 гр
200 г