Нерафинирана тръстикова захар, био земеделие
Тръстиковата захар се извлича от сока на тропическото растение захарна тръстика (
Saccharum officinarum). Тя, от своя страна, принадлежи към семейство Житни (
Poaceae), към които се отнасят пшеницата, царевицата, оризът и много фуражни култури. Счита се, че тръстиката е била култивирана за първи път в Нова Гвинея 6000 г. пр. н.е. По това време фермерите се наслаждавали на сладостта й, като директно дъвчели сочните стръкове.
В момента 80% от производството на захар в света използва за суровина захарната тръстика. Останалите 20% се падат на захарното цвекло. Независимо от кое растение се извлича, от биохимична гледна точка, и двата вида захар представляват захароза (C12H22O11). Сладките кристалчета на тръстиковата захар се получават при кондензирането на сиропа, който се събира във вътрешността на тръстиковите стъбла. Златистият й до кафяв цвят означава, че захарта не е била рафинирана и избелвана. Наситеността на цвета варира в зависимост от съдържанието на меласа. Подслаждането на напитките, десертите и печивата с тръстикова захар добавя по-наситен и богат аромат и карамелен послевкус.
Съдържание:
Тръстикова захар от биологично земеделие.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.