Органични фурми, сорт „Меджул“.
Считан за най-добрия сорт, „Меджул“ са най-едрите и сочни от всички видове фурми. Те са меки, месести и ароматни, а вкусът им е подобен на карамел. Много подходящи за приготвяне на сурови бонбони и десерти.
Изключително богати на фибри (между 6% и 85%) и естествени плодови захари. В арабските страни фурмите са на особено голяма почит - известно е, че с тях мюсюлманите прекъсват поста си (по време на свещения им месец Рамазан), преди да преминат към угощенията след залез слънце (т.нар. ифтар).
Фурмите съдържат големи количества витамин А и витамин B6, фолиева киселина, желязо, калий, мед, магнезий и други минерали. 10 фурми на ден покриват половината от препоръчителната дневна доза желязо. Съдържат антиоксидантни флавоноиди като бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които предпазват клетките от разрушителния ефект на свободните радикали.
Хранителна стойност за 100 г:
Енергия - 1168kJ/278kcal
Протеини - 2,5 г
Въглехидрати - 69 г
Захари - 64 г
Мазнини - 0,5 г
Наситени мастни киселини - 0,3 г
Фибри - 7,1 г
Натрий - 35 мг
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.