Тиквени семена, био земеделие
Тиквите и техните семена са родом от Южна и Северна Америка, открити са и местни видове по цялата територия на Северна,Южна и Централна Америка. Тиквените семки отдавна са ценени като източник на минерала Цинк и Световната здравна организация препоръчва консумацията им като добър начин за набавянето на този хранителен елемент. Антиоксидантите се съдържат в повечето храни, но тиквените семена са уникални заради разнообразието на антиоксиданти, един от тях е витамин Е. Препоръчително е да се запичат за не повече от 15-20 минути, тъй като според едно ново изследване това е прагът, след който настъпват промени в мазнините съдържащи се тиквените семки. Когато семената се запичат за повече от 20 минути нежеланите изменения на мазнините им се проявяват по-често.
Начинът да извлечете най-доброто от тиквените семена е да ги ядете сурови, поръсени върху салати или зърнени закуски, добавяте повече хрупкавуст и протеини. Смесете ги със стафиди, кокосови стърготини и ядки пожелание за да получите ваша мюсили комбинация.
Съставки:
Белено тиквено семе от биологично земеделие
Хранителна стойност за 100 гр:
Енергийна стойност - 2465 kJ/ 595 kcal
Мазнини - 47.7 гр
от които наситени - 8.9 гр
Въглехидрати - 1.3 гр
от които захари - 1.3 гр
Протеини - 36.9 гр
Фибри - 6.3 гр
Сол - 0.045 гр
Рецептата на Зоя БГ
Песто с тиквено семе
• 20 – 25 листа босилек
• 1 чаша сурови тиквени семки
• 1 супена лъжица тиквено олио (по избор може да замените с ¼ чаша слънчогледово олио)
• ¼ чаша студено пресован зехтин (може да ползвате и по-малко от количеството)
• ¾ супена лъжица хималайска, морска или друга сол
• 5 – 7 скилидки чесън (ако сте страстен любител може и цяла глава)
Нужен ви е блендер.
Първо сложете в блендера тиквеното семе, пасирайте за кратко. Добавете останалите съставки, без течните. Продължете да пасирате като постепенно добавяте слънчогледовото олио и зехтина. Пресипете готовото песто в плътно затварящ се буркан и дръжте в хладилник.
Рецепта от Зоя БГ
Течен крем с тиквено семе
• 1/3 чаша тиквено семе (накиснете за една вечер за активация на ензимите в семето)
• 2 банана
• ¾ чаша овесено мляко (заместете със всеки друг вид зърнено, ядково мляко или просто вода по желание)
• ½ ч.л. келп на прах
• ½ ч.л. каму каму на прах
• 3 ч.л. мескит на прах
• 1 с.л. мака на прах
Сложете всички съставки в блендер и пасирайте до желана консистенция.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.