Счукани какаови зърна, био земеделие
Био сертификат може да изтеглите от ТУК (изисква Adobe PDF Reader).
Нашите счукани какаови зърна идват от Перу и са от вида Креолски какаови зърна. Креолските какаови зърна са известни като "Кралицата на какаото" и са древен, не-хибриден сорт с богат и наситен вкус и аромат, едни от високо ценените какаови зърна в цял свят. Много малка част от световното производство на Какаови зърна е от Креолски дървета, тъй като те са чувствителни и отглеждането им изисква повече грижи, а и реколтата от тях е относително по-малка.
Какаовите парченца (cacao nibs) представляват обелени и счукани какаови зърна. Всъщност счуканите какаови зърна са предшественик на шоколада. Има два вида cacao nibs. Единият е от печени какаови зърна, а другият от сурови какаови зърна. Нашите са сурови и органични.
Трябва да се отбележи, че какаовите зърна обикновено преминават и процес на ферментация, като обикновено се разполагат в дървени щайги или кошници с бананови листа помежду им и отгоре. Продължителността на ферментацията е между 2 и 7 дена. Процеса променя аромата, но ако искаме по-добър аромат ферментацията трябва да е по-дълга. Ферментацията променя и вкуса на зърната, който обикновено оприличаваме с този на шоколада. Без ферментационният процес не се получава шоколадов вкус.
Счуканите какаови зърна не са печени или ферментирали, получени са от сурови какаови зърна, обелени и счукани на частички.
Счуканите какаови зърна (Cacao nibs) съдържат магнезий, сяра, антиоксиданти, моноаминооксидазни-инхибитори, фенилтиламин и анандамид. Те правят сърцето ни по-здраво и намаляват стреса. В последните години cacao nibs се превръщат в популярна, здравословна храна.
Консумацията на счукани какаови зърна е по-лесна от консумацията на цели какаови зърна. Счуканите могат лесно да се прибавят в шейкове и в рецепти за шоколад.
Начини на консумиране:
Може да ги прибавяте в шейкове, да ги ядете директно, да ги замразявате подсладени с мед или агаве, да ги миксирате с Мака в билкови чайове, да ги прибавяте към сладолед. За да направите шоколад е необходимо натрошеното какао да бъде намачкано и смляно в какаова паста наречена какаов ликьор (в него няма алкохол). Бъдете внимателни когато ядете счуканите какаови парченца (cacao nibs) и избягвайте консумацията на млечни продукти, за да извлечете максимално ползите от какаото. Доказано е че млечните продукти блокират способността на организма да абсорбира антиоксидантите от какаото.
Употреба:
До 2 лъжици на ден (около 28 г)
Рецепта от Зоя БГ
Какаови сурови сладички
Какво е необходимо ? чаена чаша какао на прах
чаена чаша счукани какаови зърна
чаена чаша фурми, без костилка
чаена чаша сурови орехи щипка хималайска сол
Сложете фурмите, орехите, какаото на прах и солта в блендер и разбийте, докато получите смес, наподобяваща тесто. Смесете тестото с парченцата натрошени какаови зърна и разстелете получилата се смес на пласт, дебел 2.5 см. Нарежете тестото на малки квадратчета или ги оформете като топчета или труфели. По желание може да ги овъргаляте в счуканите какаови зърна.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.