Киноа, био земеделие
Био сертификат може да изтеглите от ТУК (изисква Adobe PDF Reader).
Киноата е култивирана преди около 4000 години в района на Андите. От нея се правят макаронени изделия, пуканки и хляб. Чудесно се комбинира със зеленчуци и лесно може да замести ориза в различни рецепти.
Начин на употреба:
Не е необходимо предварително накисване. Изплакнете добре и сварете в съотношение 1:2 за 20 минути или докато омекне. При варене киноа увеличава своя обем 4 пъти. Изцедете водата и добавете към любимата си рецепта. След накисване за 10-12 часа, киноата може да се консумира сурова - като добавка към сутрешна закуска например.
Хранителна стойност за 100 г:
Енергийна стойност - 1488 kJ/ 355 kcal
Мазнини - 5.94 г
от които наситени - 0.53 г
Въглехидрати - 62.44 г
от които захари - 1.6 г
Протеини - 12.19 г
Фибри - 6.86 г
Сол - 0.0075 г
Съставки:
Бяла киноа от биологично земеделие
Рецепта от Зоя БГ
Безглутенови веган бургери
с киноа (за 8 броя)
За да приготвите бургерите за нула време, сварете киноа предварително.
Какво е необходимо ? • 1 ½ чаши сварена киноа • ½ чаша намачкан сварен нахут и 2 с.л. вода • 2 с.л. смляна чиа или заместител на яйца • 1 с.л. соев сос • 1 ч.л. сушен босилек • ½ ч.л. сушена мащерка • ½ ч.л. смлян кимион • 1 1.л. смлян кориандър • ½ ч.л. червен пипер • ½ ч.л. чесън на прах • 4 с.л. брашно от тапиока (или пшенично) • сол и пипер на вкус
Нагрейте незалепващ тиган на средна степен на котлона. •Изпечете на сухо кимиона, кориандъра, червения пипер и чесъна, като разбърквате 5 мин. •Смесете всички съставки в купа или кухненски робот. •Ако имате време, оставете сместа да се охлади за около час, преди да оформите бургерите, за да станат по-стегнати. •Разделете сместа на 8 равни части и оформете бургерите с диаметър 7-8 см. •Изпържете с малко мазнина на среден огън по 5 - 10 мин. от всяка страна, докато станат златисто-кафяви. •Неизпържени/печени бургери може да се замразят между листове хартия за печене или восъчна хартия. Съхранявайте в пластмасова опаковка или плик за фризер и пригответе, когато има нужда (размразяване в хладилник или микровълнова).
Рецепта от Зоя БГ
Как да сварим киноа –
лесна рецепта
Какво е необходимо ? • 1 чаша киноа • 1 ½ чаши студена вода • по желание: ¼ ч.л. сол
Да киснем или да не киснем:обикновено се получава и по двата начина. Повечето киноа, която се продава по магазините е предварително изплакната и сушена, но понякога не е излишно да се накисне за всеки случай 5 минути, за да паднат каквито сапонини са останали, както и прах или сламки. Ако не искате, не я киснете, но е добре винаги да изплаквате киноата.
Варене на киноа: вари се лесно, като ориза. Сварената киноа прилича малко на кускус, но е по-питателна и леко хрупкава.
Време за приготвяне и варене: 5 мин. приготвяне, 15 мин. варене
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.