Фина хималайска сол
Хималайска сол е нерафиниран и непреработен продукт. За разлика от нея, бялата готварска сол се обработва и пречиства с вредни химикали и е лишена от хранителните си съставки.
Използва се от холистични готвачи, спа - масажисти, здравни специалисти или хора, с насоченост към здравословно хранене заради нейните хранителни и терапевтични свойства. Тя може да бъде използвана по същия начин като познатата ни готварска сол при приготвянето на кулинарни ястия и печива, но е по-чиста и с по-високо минерално съдържание.
Защо е розова или бяла?Хималайската сол може да варира значително като цвят поради многообразието от разноцветни жилки в скалата.
Тя може да бъде прозрачна, бяла, светло розова, тъмно розова, червена или кафява. Основното предимство на хималайската сол е че е естествен кристал, който не е преработен и са запазени кристалната структура и биоенергетичните качества, които носи. Частиците и са в йонна форма, което я прави усвоима от клетката за разлика от обикновената готварска сол.
Прозрачната хималайска сол е известна като най-чистата сол на планетата и представлява чист натриев хлорид и се среща изключително рядко в природата. Вероятно това е причината цената и да е значително по висока от тази на розовата сол. Бялата сол има по-високо съдържание на калций, а червената по-високо съдържание на желязо. При смесване на различните разновидности на скалата и смилането им се получава светло розов цвят. Тъмнорозовата сол се получава, когато преобладават червените кристали. В зависимост от състава варират и вкусовите качества на солта. Колкото по-голяма е прозрачността на скалата толкова по солена е на вкус, колкото по-плътна е скалата съответно соления вкус намалява.
Полезно: въпреки, че хималайската сол е здравословна алтернатива на трапезната сол, не бива да се прекалява с нея. Прекомерната употреба на каквата и да е сол предразполага организма към задържане на вода, което затруднява лимфната система успешно да детосикира тялото. Хималайската сол повлиява добре високите нива на кръвно налягане при една разумна консумация, но това не означава, че тя лекува основните негови причинители. И не на последно място, старайте се да използвате солта към салати или след сготвянето на основните ястия (когато са със стайна температура), за да запазите ценния минерален състав на солта и да извлечете максимални ползи за здравето си. Напомняме, препоръчителният дневен прием на сол е не повече от 2-3 грама - по-малко от 1 чаена лъжичка.
По данни на производителя, по-светлата на цвят сол (по-бледорозова) е по-висококачествена. По-тъмният цвят указва присъствие на повече воднонеразтворими частици. Като естествен продукт, всяка партида сол варира по цвят.
За да насърчим zero waste инициативите
предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във всеки Зоя магазин в София.
Вижте нашите магазини: