Кафяв басмати ориз, био земеделие
Приготвяне:
Накиснете една чаша ориз във вода за 10 минути предварително, след което изплакнете. Сложете в съд на огън с 2 чаши вода. Оставете да заври на лек огън, прибавете сол. След около 30 минути махнете от огъня. Сервирайте със задушени зеленчуци и малко зехтин.
Съставки:
Ориз сорт Басмати от биологично земеделие
Хранителна стойност за 100 г:
Енергийна стойност - 1477 kJ/ 353 kcal
Мазнини - 1.1 г
от които наситени - 0.3 г
Въглехидрати - 75.4 г
от които захари - 0.2 г
Протеини - 9.01 г
Фибри - 2.3 г
Сол - 0.04 г
Рецепта от Зоя БГ
Кокосов ориз басмати
Какво е необходимо ? 1 1/4 ч.ч. вода
1 ч.ч. ориз басмати
1/2 ч.ч. кокосово мляко
½ ч.л. куркума
¼ ч.л. хималайска сол
1 пръчица канела
¼ ч.ч. сушени череши или стафиди
1 суха люта чуша – по желание
Сварете вода в дълбок тиган. Прибавете ориза и подправките, разбъркайте, намалете огъня и оставете да къкри за около 15 мин. Извадете канелената пръчица и чушката, преди да поднесете. Ястието се комбинира добре с тофу, зеленчуци с къри и нахут.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.