Насипен небелен сусам - био

Насипен небелен сусам - био
Насипен небелен сусам - био Насипен небелен сусам - био Насипен небелен сусам - био Насипен небелен сусам - био

Цена: 11.75 лв (11.75 лв / 1 кг)

Произход: Боливия
Код: SKU2644
в наличност:
Брой:
-
+
11.75 лв
Добавете в желани
 


Описание:

Небелен сусам, био земеделие


Сусамът е много богат на калций, желязо, магнезий, мед и манган; съдържа мастни киселини омега-3 и 6 и витамини от група В, а нелющените семена са много богати и на фибри. Проблемът при яденето на цели сусамови семена обаче е, че те много често преминават през храносмилателната система без изобщо да се усвояват. Таханът (смляна сусамова паста) е страхотен начин да се консумира сусам, защото се храносмила и усвоява много по-лесно. Обикновеният сусамов тахан в магазините не е суров. Семената се изпичат преди да се смелят.

С рецептата по-долу се получава сусамов тахан, който на вкус и вид наподобява доста „нормалния” тахан”, а и е доста траен. Отнема малко повече време за правене, но това е заради дехидратирането на сусама. Разбира се, който иска може да прескочи етапа с киснене и сушене, но така сусамът е по-трудно смилаем за организма. Освен това, винаги може да си направим по-голямо количество, а вкусът оправдава допълнителните усилия.

Суровата сусамова паста има много приложения – може да се използва в сосове за салата, таханов сос или пастет, бързо и лесно ядково мляко, в смутита и като основа за бързи и лесни сурови десерти (добавете сурово какао или рожков, мед или агаве за подслаждане, мескит или мака на прах за допълнителен вкус и подсилване на хранителните качества, ванилия или канела за аромат).

Съставки:

Небелено сусамово семе от биологично земеделие

Хранителна стойност за 100 г:

Енергийна стойност - 2393 kJ/ 572 kcal
Мазнини - 50.7 г
 от които наситени - 7.9 г
Въглехидрати - 10.2 г
 от които захари - 0.2 г
Протеини - 20.9 г
Фибри - 12 г
Сол - 0.11г

 

Рецепта от Зоя БГ

Как да си направим сусамов тахан
Какво е необходимо ?
1 ч. сусам, 2-3 с.л. кокосово масло, щипка морска или хималайска сол (по желание)

• Тази рецепта е по-скоро за относителни количества, отколкото за точни. Така че може да се приготви количество, колкото ви е нужно, а рецептата да се ползва като общ ориентир. • Накиснете сусама във вода за около 4 часа. Добре е от време на време да се разбъркват, защото често се слепват на групички и се носят по повърхността, без да успеят да се накиснат. • Изцедете семената от водата за накисване, изплакнете ги и оставете да се отцедят. Може да ги оставите влажни още за 4-5 часа, така започват да покълват. • Разстелете на тънък пласт върху незалепваща хартия и поставете в дехидратора. • Сушете на 40 градуса 4-6 часа (или за през нощта), докато семената изсъхнат и се събират лесно с лъжица. • Смелете семената в мелничка, кафемелачка или друг уред, докато се получи много фино брашно. Имайте предвид, че сусамът съдържа доста мазнини и няма да прилича на зърненото брашно примерно. • Затоплете малко сурово кокосово масло да се втечни. • Залейте сусамовото брашно с течното кокосово масло и разбъркайте добре на ръка, докато се получи кремообразна смес. Разбивайте буците с гърба на лъжицата и продължавайте да бъркате докато не останат никакви бучки. • По желание може да добавите щипка морска или хималайска сол.
 

Рецепта от Зоя БГ

Аспержи със сусам по азиатски

•време за подготовка: 10 мин.•време за готвене: 10 мин.•порции: 6

Какво е необходимо ?
• 2 връзки аспержи, нарязани на 2-см парченца • 2 ч.л. сусамови семена • 2 с.л. фъстъчено олио • 2 ч.л. настърган пресен джинджър • ½ ч.л. сол • 1 ч.л. сусамово олио

• Сложете леко солена вода да заври в тенджера. Сварете леко аспержите за 2-3 минути във врящата вода. Изцедете и веднага поставете аспержите в купа вода с лед, за да изстинат. Изцедете от водата и подсушете. • Изпечете сусама в сух тиган на среден огън, докато покафенее леко (3 до 5 минути); изсипете в някакъв съд и оставете да изстинат. • Нагорещете фъстъченото олио в тиган на среден огън. Добавете джинджъра и аспержите, поръсете със сол и задушавайте около 5 мин, докато ароматът на джинджъра се смеси добре с аспержите. Свалете от огъня и разбъркайте със сусамовото олио и семената. Сервирайте веднага.
 
Класация на продукта по продажби
#33 в Насипни храни

Други продукти, които наши клиенти са поръчали заедно с този продукт

  • Поръчайте Нашата цена: 6.35 лв
    Органичнa канела от вида Cinnamomum verum (Cinnamomum zeylanicum), известна още като „истинска канела“ и „цейлонска канела“. Произхожда от Шри Ланка, за разлика от по-разпространената канела Cinnamomum Cassia, която вирее в Китай. Сравнена с касията, цейлонската канела съдържа минимално количество кумарин, има деликатен сладък аромат и вкус и е по-светлокафява на цвят.
  • Поръчайте Нашата цена: 13.65 лв
    Неактивна мая на люспи с лек аромат на сирене и ядки. Богата на витамин B12 и цинк. Не съдържа глутен и животински съставки. Направена от неактивна мая и не съдържа добавки и консерванти. Може да се използва в супи, задушени ястия, салати или в мюслита за подобряване на вкуса.
  • Поръчайте Нашата цена: 2.75 лв
    Лимецът е стар сорт дива пшеница. Отличава се с високата си чистота, защото се отглежда без изкуствени торове и генни модификации. Съдържа много полезни хранителни вещества. Има почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор и витамини от групата В и А от останалите видове.
Покажи следващите 5 продукта

Свържете се с нас, ако имате въпроси относно този продукт

* За връзка с вас ще обработим данните ви съгласно нашата Политика за поверителност