Насипен небелен сусам - био

Цена: 12.75 лв (12.75 лв / 1 кг)

Годно до: 30-06-2022
Произход: Парагвай
Код: SKU2644
Баркод: 72923921647866
в наличност:
Брой:
-
+
12.75 лв
Добавете в желани
 


Описание:

Небелен сусам, био земеделие


Сусамът е много богат на калций, желязо, магнезий, мед и манган; съдържа мастни киселини омега-3 и 6 и витамини от група В, а нелющените семена са много богати и на фибри. Проблемът при яденето на цели сусамови семена обаче е, че те много често преминават през храносмилателната система без изобщо да се усвояват. Таханът (смляна сусамова паста) е страхотен начин да се консумира сусам, защото се храносмила и усвоява много по-лесно. Обикновеният сусамов тахан в магазините не е суров. Семената се изпичат преди да се смелят.

С рецептата по-долу се получава сусамов тахан, който на вкус и вид наподобява доста „нормалния” тахан”, а и е доста траен. Отнема малко повече време за правене, но това е заради дехидратирането на сусама. Разбира се, който иска може да прескочи етапа с киснене и сушене, но така сусамът е по-трудно смилаем за организма. Освен това, винаги може да си направим по-голямо количество, а вкусът оправдава допълнителните усилия.

Суровата сусамова паста има много приложения – може да се използва в сосове за салата, таханов сос или пастет, бързо и лесно ядково мляко, в смутита и като основа за бързи и лесни сурови десерти (добавете сурово какао или рожков, мед или агаве за подслаждане, мескит или мака на прах за допълнителен вкус и подсилване на хранителните качества, ванилия или канела за аромат).

Съставки:

Небелено сусамово семе от биологично земеделие

Хранителна стойност за 100 г:

Енергийна стойност - 2393 kJ/ 572 kcal
Мазнини - 50.7 г
 от които наситени - 7.9 г
Въглехидрати - 10.2 г
 от които захари - 0.2 г
Протеини - 20.9 г
Фибри - 12 г
Сол - 0.11г

 

Рецепта от Зоя БГ

Как да си направим сусамов тахан
Какво е необходимо ?
1 ч. сусам, 2-3 с.л. кокосово масло, щипка морска или хималайска сол (по желание)

• Тази рецепта е по-скоро за относителни количества, отколкото за точни. Така че може да се приготви количество, колкото ви е нужно, а рецептата да се ползва като общ ориентир. • Накиснете сусама във вода за около 4 часа. Добре е от време на време да се разбъркват, защото често се слепват на групички и се носят по повърхността, без да успеят да се накиснат. • Изцедете семената от водата за накисване, изплакнете ги и оставете да се отцедят. Може да ги оставите влажни още за 4-5 часа, така започват да покълват. • Разстелете на тънък пласт върху незалепваща хартия и поставете в дехидратора. • Сушете на 40 градуса 4-6 часа (или за през нощта), докато семената изсъхнат и се събират лесно с лъжица. • Смелете семената в мелничка, кафемелачка или друг уред, докато се получи много фино брашно. Имайте предвид, че сусамът съдържа доста мазнини и няма да прилича на зърненото брашно примерно. • Затоплете малко сурово кокосово масло да се втечни. • Залейте сусамовото брашно с течното кокосово масло и разбъркайте добре на ръка, докато се получи кремообразна смес. Разбивайте буците с гърба на лъжицата и продължавайте да бъркате докато не останат никакви бучки. • По желание може да добавите щипка морска или хималайска сол.
 

Рецепта от Зоя БГ

Аспержи със сусам по азиатски

•време за подготовка: 10 мин.•време за готвене: 10 мин.•порции: 6

Какво е необходимо ?
• 2 връзки аспержи, нарязани на 2-см парченца • 2 ч.л. сусамови семена • 2 с.л. фъстъчено олио • 2 ч.л. настърган пресен джинджър • ½ ч.л. сол • 1 ч.л. сусамово олио

• Сложете леко солена вода да заври в тенджера. Сварете леко аспержите за 2-3 минути във врящата вода. Изцедете и веднага поставете аспержите в купа вода с лед, за да изстинат. Изцедете от водата и подсушете. • Изпечете сусама в сух тиган на среден огън, докато покафенее леко (3 до 5 минути); изсипете в някакъв съд и оставете да изстинат. • Нагорещете фъстъченото олио в тиган на среден огън. Добавете джинджъра и аспержите, поръсете със сол и задушавайте около 5 мин, докато ароматът на джинджъра се смеси добре с аспержите. Свалете от огъня и разбъркайте със сусамовото олио и семената. Сервирайте веднага.
 


Здравейте! Благодарим, че избирате насипни храни и правите по-осъзнат и по-устойчив избор за околната среда.

  • 1
    Голяма част от нашите насипни храни са с биологичен произход или най-малкото не са третирани с никакви пестициди и хербициди. Това ги прави примамливи за някои видове насекоми
  • 2
    Ако в кухнята имате предвидени добре затварящи се съдове за любимите насипни, препоръчваме да ги прехвърлите от нашите хартиени опаковки, които служат основно за транспорт
  • 3
    Ако все пак забележите нещо, което ви притеснява, ние с радост ще приемем рекламацията. Молим да бъде подадена към нас не по-късно от 2 седмици от получаване на поръчката ви

Други продукти, които наши клиенти са поръчали заедно с този продукт

  • Поръчайте Нашата цена: 5.95 лв
    Органичнa канела от вида Cinnamomum verum (Cinnamomum zeylanicum), известна още като „истинска канела“ и „цейлонска канела“. Произхожда от Шри Ланка, за разлика от по-разпространената канела Cinnamomum Cassia, която вирее в Китай. Сравнена с касията, цейлонската канела съдържа минимално количество кумарин, има деликатен сладък аромат и вкус и е по-светлокафява на цвят.
  • Поръчайте Нашата цена: 21.15 лв
    С характерния си тропически аромат и приятен сладък вкус, кокосовото масло e чудесна алтернатива на краве маслото както в сладки, така и в солени ястия. Когато се съхранява в хладилник е твърдо, но оставено на стайна температура придобива мека, кремообразна консистенция.
  • Поръчайте Нашата цена: 5.15 лв
    Брашно, приготвено от свежата бяла месеста част на кокосови орехи, отгледани спрямо стандартите на биологичното земеделие в Шри Ланка. Въпросната ядлива сърцевина се суши на ниска температура, след което се обезмаслява и се смила до получаване на фина текстура.
Следващи 5 продукта

Свържете се с нас, ако имате въпроси относно този продукт

* За връзка с вас ще обработим данните ви съгласно нашата Политика за поверителност


Facebook chat