Нахут, био земеделие
Нахутът (Cicer arietinum) принадлежи към семейство Бобови. Въпреки че е известен като арабска храна, той е една от най-рано култивираните култури по нашите земи. Арабско всъщност е най-известното ястие с нахут – хумусът, който представлява разядка, приготвена от пасиран нахут и сусамов тахан. Както всички бобови храни, нахутът e добър източник на протеини (8.8 g в 100 g сготвен нахут). Той има нисък гликемичен индекс (10), което означава, че не предизвиква скокове в кръвната захар и пристъпи на неконтролируем апетит. Това в комбинация в високото съдържание на разтворими фибри го прави изключително засищаща храна. Нахутът е богат на фолиева киселина (43% от препоръчителната дневна доза), както и на повечето витамини от група B, които играят важна роля в клетъчния метаболизъм и оказват антистресов ефект.
Употреба:
Накиснете нахута във вода за една нощ. На сутринта измийте и варете до омекване.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.