С безглутеновата смес за хляб с овесени ядки можете да приготвите вкусни пухкави овесени хлебчета. Идеални за закуска или пакетирани за обяд. Безглутеновата смес за хляб е със съставки от изцяло биологичен произход и с високо съдържание на фибри. Забърква се лесно и може да се приготви от предния ден.
Използвайте форма с размери прибл. Ш14 х Д20 см големина и минимум 6 см височина. Прибл. 1,8 л.
Покрийте формата с фолио и намажете фолиото с малко масло.
Използвайте голяма купа за смесване и бъркалка.
Добавете маята към водата и разбийте, докато се разтвори.
След това добавете безглутеновата смес, като разбивате, докато се получи гъста каша без бучки.
Веднага изсипете тестото във формата. По желание поръсете с малко овесени ядки без глутен.
Покрийте с фолио и оставете тестото на стайна температура за няколко часа.
Когато тестото е втасало добре го приберете в хладилника за минимум 2 часа. За предпочитане през нощта.
Включете фурната на 220 градуса и извадете тестото от хладилника.
Извадете тестото от формата, като хванете фолиото.
Вече можете лесно да нарежете на 8 парчета и внимателно да поставите върху тава, покрита с хартия за печене.
Питките се пекат ок. 20 минути.
След изпичане се оставят да се охладят за ок. 1/2 час преди да бъдат сервирани.
Съставки:
Овесено брашно* (без глутен) 58%, брашно от нахут*, пълнозърнесто царевично брашно*, черупки от ленено семе/ленено семе*, сол (с добавен йод).
* от биологично земеделие
440 г