Макадамия от органично земеделие.
Ядките макадамия идват от плодовете на дървото Macadamia Integrifolia, което вирее в Австралия. Вкусните и високоенергийни ядки са били познати на местните аборигени хиляди години преди да пристигнат европейските заселници.
В сравнение с по-познатите по нашите ширини орехи и лешници, макадамията е много по-високомаслена и по-бедна на протеини. Всъщност, тя е с най-високото съдържание на мононенаситени мазнини от всички известни семена, като в състава й влизат около 22% омега 7 палмитолеинова киселина. Доставя още фибри, калций, фосфор, калий, селен, желязо и витамини от група B (тиамин, рибофлавин, ниацин).
Начин на употреба:
Съветът за накисването на ядките преди консумация не важи за най-високомаслените видове, към които спадат макадамията, кедровите ядки, бразилския орех и конопените семена. Ако все пак решите да го направите (за да омекнат и да се блендират по-лесно, например), то няма да навреди. Консумирайте самостоятелно, като добавка към мюсли, десерти, шейкове.
Съхранение:
Заради високото съдържание на мазнини, опасността от гранясване е по-голяма. Може да удължите значително срока им на годност, ако ги съхранявате в херметически затворен съд, хладилник или камера.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.