С тази лукума вие избирате освен най-високо качество продукт, подсигурено директно от малките перуански кооперативи, и справедливо отношение, заплащане и подкрепа на хората, за които отглеждането и преработката на лукумата е ценна традиция, поминък и начин на живот.
Плодът от лукума, дехидратиран и стрит на фина пудра, е с естествено сладък, деликатен вкус и аромат, напомнящ този на кленов сироп, кафява захар и карамел. Притежава свойството да прави текстурата на храната изключително кремообразна и гладка, което я прави идеалният подсладител за шейкове, бананов сладолед, десерти, като чийзкейкове, чиа пудинг и други. Отлично се съчетава с шоколад и какао, поръсена върху пресни плодове, или добавена към кисело мляко, зърнени закуски и овесени ядки.
Родом от Перу, светлокафявата пудра се е превърнала в предпочитан, алтернативен заместител на захарта по целия свят, а ниският й гликемичен индекс съчетан с приятно сладък вкус, я правят подходяща за хора, които следят нивата на кръвната си захар. Богата е на желязо, калций, магнезий и фосфор.
Рецепта от Зоя БГ
Бананово смути с мака, чиа и лукума
Какво е необходимо ? • 250 мл бадемово мляко • 2 с. л. мака на прах • 2 с. л. семена от чиа • 1 с. л. лукума • 1 с. л. кокосово масло • 1 банан • 1–2 ч. л. счукани какаови зърна или какао на прах
Смесете всички съставки и блендирайте.
Съставки:
плод от лукума* (
Pouteria lucuma) на прах
*продукт на биологично земеделие
Хранителна информация за 100g:
Енергия - 1522kJ / 358kcal
Мазнини - 1.2g,
от които наситени - 0.15g;
Въглехидрати - 81.9g,
от които захари - 24.8g;
Белтъчини - 5.0g;
Сол - 0.05g
Фосфор - 186mg
Калций - 92mg
Желязо - 4.6mg
150 г