Био сертификат може да изтеглите от
ТУК (изисква Adobe PDF Reader).
Лукумата е субтропичен плод от долините на Андите. Наричана "златото на инките", лукумата е била използвана от местните от векове, а днес сладоледът с лукума е един от най-популярните вкусове сладолед в Перу. Добър източник на хранителни вещества като витамин B3, желязо, цинк, калции магнезии. Използва се често за подслаждане в сладки и печива като алтернатива на захарта, но с по-нискък гликемичен индекс.
Изсушена и стрита на прах, лукумата има деликатен карамелен аромат и приятен сладък вкус.
Начин на употреба:
Препоръчителната дневна доза е 1-3 с.л. на ден. Добавете към фрешове, шейкове, мюсли или използвайте за приготвяне на сладоледи, кремове и енергийни барчета. Подходяща както за сурови десерти, така и за печива.
Хранителна стойност за 100 гр:
Енергийна стойност - 1290kJ/306kcal
Мазнини - 1.1 гр,
от които наситени - 0.3 гр.
Въглехидрати - 57.3 гр,
от които захари - 31.6 гр.
Белтъчини - 4.0 гр.
Сол < 0.1 гр.
125/250 гр.
Рецепта от Зоя БГ
Мляко от кашу
Какво е необходимо ? ½ чаена чаша сурово кашу (накиснато за 2 часа и изплакнато)
2 супени лъжици
семена от чиа 1 супена лъжица лукума
300 мл. вода
2 фурми, обезкостени
¼ супена лъжица екстракт от ванилия.
Сложете продуктите в блендер и разбийте.