Кускус, био земеделие
Зрънцата кускус се правят от грис, който пък представлява едро смляна твърда пшеница (Triticum durum). Зрънцата се запарват с вода и се овалват с пръсти така, че да образуват малки топчета, които се поръсват със сухи зрънца, за да не се долепват едно до друго и след това се пресяват. В миналото жените са се събирали на групи, и са приготвяли запас от кускус в този трудоемък процес в продължение на няколко дни. В наши дни производството на кускус е механизирано.
Сам по себе си кускусът има по-скоро неутрален вкус, което го прави добра основа за салати, зеленчукови ястия или дори в комбинация с плодове.
Ето как приготвят кускуса в различните страни:
В Алжир, Мароко, Тунис и Либия – с бульон и парченца месо
В Египет – нещо подобно на нашенското „мляко с ориз“ – със масло, захар, канела, стафиди и поръсен с ядки
Във Франция – заради колонизаторското й минало, днес той се е превърнал едно от националните ястия, сервират го с карамелизиран лук и шафран.
Начин на употреба:
Сложете в съд с вода да заври и оставете докато водата се абсорбира и стане мек и пухкав. Отцедете и използвайте като паста, като добавка към супи, салати или подсладен като каша. С кускус може да приготвите и класическата арабска салата „табули“ (булгур, домати, чушки, магданоз) като замените булгура с кускус.
Съставки:
Кус-кус от биологично земеделие
Хранителна стойност за 100 г:
Енергийна стойност - 1508 kJ/ 356 kcal
Мазнини - 1.5 г
от които наситени - 0.29 г
Въглехидрати - 71.3 г
от които захари - 2 г
Протеини - 12.3 г
Фибри - 3.9 г
Сол - 0.015 г
Информация за алергени:
* Съдържа глутен
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.