Нерафинирано и студено пресовано, без оцветители, не съдържа хидрогенизирани мазнини и хексан.
Кокосовото масло се добива от кокосови орехи - плодът на кокосовата палма. На санскрит кокосовата палма е известна като kalpa vriksha, което може да се преведе като „дървото, което дава всичко, необходимо за живота”. Кокосовото масло се е използвало като храна още от зората на времето. Аюрведа отдавна познават лечебни и козметични свойства на кокоса. В древността кокосът се е използвал при различни състояния, сред които ожулвания, изгаряния, измръзване, кашлица, треска и рани.
Кокосовото масло е богато на сурови наситени мазнини, които спомагат за нормалното функциониране на клетките в човешкото тяло. За разлика от наситените животински мазнини с дълга въглеродна верига, кокосовото масло съдържа триглицериди със средна дължина на въглеродната верига. Кокосовото масло благоприятства имунната система, щитовидната жлеза и благоприятства нормалното функциониране на процесите в тялото при психическо натоварване, кожата и осигурява бърза енергия на тялото.
Как да използваме кокосовото масло:
Кокосовото масло преминава в течно състояние при температура 24-25˚C. Поставено обратно в хладилник, то става пак кремообразно.
Като суперхрана:
Eдин възрастен може да консумира на ден две и повече супени лъжици кокосово масло, прието директно или добавено в любимата ви напитка (чай, мляко, смути и т.н.) или прибавено към закуска с други суперхрани (годжи бери, спирулина, пчелен прашец и други).
Кокосовото масло може да се добавя към рецепти с какаови продукти (сурови какаови парченца, какаово масло, какао на прах), тъй като вкусово и ароматно се съчетават по интересен начин, примерно за сурови шоколадови десерти.
Алтернатива на кравето масло или зехтин. Кокосовото масло е остава стабилно при нагорещяване до 180˚С.
Локална употреба:
Използвайте за кожата си! Кокосовото масло може да се използва за козметични цели. Комбинирайте с масло от карите (Shea Butter), за да създавате свои собствени масла за тяло. Или с какаово масло (Cacao butter) за омекотяване на кожата, както и за придобиете равен, шоколадов слънчев загар през лятото.
Кокосовото масло може да се съхранява извън хладилника. Кокосовото масло може да се яде и използва локално от всички възрасти - деца, възрастни и стари хора.
Още открития за кокосовото масло:
Изследванията на д-р Брус Файф, публикувани в книгата му "Чудото на кокосовото масло", както и на множество изследователи в тази област, показват, че кокосовото масло действа благотворно на сърдечносъдовата система. От кокосовото масло се свързва със стероиди в тялото с противостареещо действие като прегненолон, прогестерон и DHEA (дехидроепиандростерон).
Ползи от кокосовото масло:
- спомага храносмилането и усвояването на мастно-разтворимите витамини (А, D, Е, К и бета каротин) и аминокиселини и захарта
- благоприятства имунната система
- подобрява усвояването на калций и магнезий
- антиоксидант, благоприятстващ естествените процеси в тялото
- Съчетава се добре с други суперхрани, богати на мастни киселини (конопени семена, лен, и др.).
Съставки:
Екстра върджин кокосово масло (Cocos Nucifera) от биологично производство.
Хранителни стойности за 100ml:
Енергийна стойност 3696kJ / 899kcal;
Мазнини - 100 g,
от които наситени - 92 g;
Въглехидрати <0.05 g,
от които захари - 0 g;
Белтъчини <0.20 g;
Сол <0.01 g.
200 мл /1 л
Повече рецепти и употреба на кокосовото масло можете да прочетете в Кукуряк.