Келп са големи водорасли, които растат в богатия на хранителни вещества подводен свят на плитководните океани. Принадлежат към класа на кафявите водорасли и растат удивително бързо - с по половин метър на ден. Изсушени и стрити на прах, водораслите келп стават популярна хранителна добавка и се използват предимно за допълване на хранителния режим с йод.
Начин на употреба:
Препоръчителната дневна доза е 1/4 ч.л. на всеки 4 дни. Ако не сте използвали келп досега, препоръчваме ви да започнете с още по-малка доза и постепенно да увеличите количеството, докато достигнете 1/4 чаена лъжица. Консумирайте в шейк или в прясно изцеден сок или добавете към супи, сосове и други готвени ястия.
Продуктът е хранителна добавка. Да не се използва като заместител на разнообразното и рационално хранене. Не е предназначен за диагностика и лечение на заболявания. Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Ако страдате от заболявания на щитовидната жлеза, не приемайте келп преди консултация с лекар. Редовното предозиране с йод може да доведе до заболявания на щитовидната жлеза. Да се съхранява на място недостъпно за малки деца. Да не се приема от деца, бременни и кърмачки без консултация със специалист. Съхранявайте на сухо и хладно място, далеч от слънчева светлина. Не използвайте, ако опаковката е с нарушена цялост.
Като напитка: Разтворете 1/4 ч.л. келп на прах във вода, прясно изцеден сок или шейк с ядково мляко. Ако го смесите с ечемични стръкове, ще получите силно алкализиращо питие.
За готвене: Прибавете ½ ч.л. келп за всяка ч.ч. несготвен боб или друго вариво (може и повече, ако ви допада аромата). Може да го поръсите и върху вече сготвеното ястие.
Като подправка: Смелете заедно с печено сусамово семе – използвайте като поръска върху препечени филийки, варива, пуканки.
В салата: Поръсете върху зелена салата – или който й да е друг салатен микс. Върви добре с магданоз и чесън, но най-добре със селъри.
Като пастет: Прибавете към хумус, доматен сос, песто, пастет с авокадо, меко сирене (може и тофу).
Като дресинг за салата: Може да прибавите ¼ ч.л. към всеки дресинг на базата на зехтин, оцет, лимон. То ще оцвети сместа в зелено и леко ще я емулсира.
Рецепта за дресинг (за 1 порция):
¼ ч.л. келп на прах
1 с.л. оцет
2 с.л. сусамово масло
по желание - ½ ч.л. нарязани на ситно изсушени гъби
Съставки:
келп на прах (Ascophyllum nodosum), биологичен произход.
Хранителна стойност за 100g:
Енергийна стойност - 1268kJ / 303kcal
Мазнини - 3.62g,
от които наситени - 0.99g;
Въглехидрати - 62.8g,
от които захари - 1.2g;
Белтъчини - 4.92g;
Фибри - 8,4g;
Сол - 0.01g.
60 / 125 / 250 г
Източници на йод
|
Доставено количество DRI *(150 mcg)
|
Избягвайте честата употреба на тези количества доставящи UL* (1,1000 mcg)
|
Йодирана сол или готварска сол
|
3/8 до ½ ч.л. или 2 мл
|
4 ч.л/ 20 мл
|
Нейодирана морска сол или готварска сол
|
Не е надежден източник на йод
|
..
|
Търговски продукти от морска сол с морски водорасли
|
1/8 ч.л. или 0.5 мл
|
¾ ч.л. или 4 мл
|
Водорасли араме (arame)
|
½ ч.л. или 2 мл
|
1.2 с.л./18 мл
|
Водорасли Дулсе гранули (dulse)
|
½ ч.л. или 2 мл
|
3 1/3 ч.л./ 16 мл
|
Водорасли хиджики (hijiki)
|
¾ ч.л./4 мл
|
1/8 с.л.или 27 мл
|
Келп
|
По-малко от 1/16 ч.л. или 0.3 мл
|
0.4 ч.л./2 мл
|
Нори водорасли
|
1 ½ лист/ 4 гр
|
10 ½ листа/ 26 гр
|
Уакаме (wakame)
|
1 1/8 ч.л. / 6 мл
|
2 ¾ с.л./ 41 мл
|
Изтоник таблица: Becoming raw – Brenda Davis
*UL – Допустими горни нива на прием
*DRI - Американска система за хранителност на Институт по медицина, която включва и препоръчителен дневен прием
Като указание от таблицата за DRI (Dietary Reference Intake) прием, някои хора консумират келп по следния начин: 1/4 ч.л (1 милилитър) 2-3 пъти на ден.