Био сертификат може да изтеглите от
ТУК (изисква Adobe PDF Reader).
Кедровите ядки са ядливите семена на особен вид иглолистни дървета. Известни са също и като кедрови семена. Ценни носители са на белтъчини (от 14% до 30% в някои видове), мазнини и мастноразтворимите витамини Е и F. Витамините от групата Е или токоферолите са много важни и незаменими за обезпечаване на пълноценна наследственост. В превод от гръцки „токоферол” означава "носител на наследство". В случая недостига на витамин Е в организма нарушава баланса на мазнините. Витамин Е отговаря и за образуването на кърма при кърмачките и недостигът му спира лактацията. В кедровите ядки се съдържа и комплексът на витамините В. Витамините от В-комплекс нормализират дейността на нервната система. Калий, магнезий, желязо, фосфор, цинк, йод и други важни минерали, също се намират в кедровите ядки.
Употреба:
Приемайте от 5 до 20 г на ден (1-4 чаени лъжички). Кедровите ядки се използват често в ястия от месо, риба и зеленчуци. Може да ги хапвате и самостоятелно или да ги добавите в супи, салати и десерти. Богати са на масла и протеини. Добре е да ги държите в хладилник, за да издържат по-дълго. Ако сте алергични към някои други ядки, пробвайте кедровите за пръв път само в минимални количества (четвърт чаена лъжичка) и след няколко дни, при липса на реакция, бавно увеличете количеството.
Хранителна стойност за 100 g:
Енергийна стойност - 2845kJ / 680kcal
Мазнини 68 g,
от които наситени 5 g;
Въглехидрати 13 g,
от които захари 0 g;
Белтъчини 14 g;
Сол 0 g
Състав:
кедрови ядки от биологично земеделие
60 г
Рецепта от Зоя БГ
Сурово песто
Какво е необходимо ? 1 връзка босилек
2 скилидки чесън
1/4 ч.ч. кедрови ядки
1/4 ч.ч. зехтин
Листенцата босилек, чесънът и кедровите ядки се пасират, на тънка струйка се прибавя зехтин и се бърка до получаване на желаната конститенция. Изсипва се в подходящ съд, покрива се с пласт зехтин или ядково масло и се съхранява в хладилник.
Рецепта от Зоя БГ
Таханови топчета
Какво е необходимо ? 1/2 ч.ч. сурово бадемово масло
1/2 ч.ч. суров тахан
1/4 ч.ч. кедрови ядки
1 ч.л. ванилия на прах
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. прясно настърган джинджифил
Всички съставки се разбъркват в купа, оформят се топчета и се овалват в рожково брашно или конопени семена.