Ленено семе, био земеделие
Лненото семе е едно от най-старите култивирани култури, познати на човечеството. Заради богатото си съдържание на фибри, мастни киселини и лигнани е една от най-предпочитаните добавки в режима на спортистите, любителите на здравословното хранене и хората с проблеми на стомашно-чревния тракт.
Лененото семе е сладко на вкус, мазно и със слаба миризма. Приемано в малки количества, то регулира дейността на отделителната система (спомага за уриниране, действа разхлабващо при запек), подобрява перисталтиката на червата и намалява подутините при отоци, а в по-големи – помага при лечението на проблеми в половата система и има положително въздействие върху зрението. Също така увеличава усвояваемостта на калция.
Лененото семе извлича токсините от организма, абсорбира течностите и действа благотворно при дихателни проблеми. Ефикасно при диета, спазване на определен хранителен режим и активен спорт. Благоприятните свойства на лененото семе се увеличават, ако се смеси с малко мед.
Установено е, че действа положително при диабет, кожни проблеми като – псориазис, акне, екземи.
Лененото семе съдържа до 45% масло, в което:
омега-3 е около 55-60% ;
омега-6 - около 15% ;
омега-9 – около 10% и около 10% наситени мазнини. Омега мазнините са с противовъзпалително действие, нормализират пулса, предотвратяват втвърдяване на артериите и кръвни съсиреци, като по този начин намаляват риска от инфаркт и инсулт. Освен това спомагат за намаляване на нивото на LDL холестерола.
Въглехидратите са около 30 % ,а протеините – около 20 % .
Също така в състава му има
фибри - притежават “почистващо” червата свойство, действат като пребиотици;
лигнани - намират се в обвивката; съдържат растителен естроген и имат изключителни антиоксидантни свойства. Лененото семе е първенец по колочество лигнани, далеч след него, на второ място, се нареждат овесените ядки. В минералния му състав преобладават:
магнезий,
фосфор,
цинк,
желязо,
витамини Е,
В1 и
В6.
Препоръчителната дневна доза e 1-2 супени лъжици. Не се препоръчва консумирането на голямо количество ленено семе, както и по време на бременност.
Лененото семе се запазва за
по-дълго, когато е на цели семена, а не смляно. Препоръчително е да се смели преди употреба, тъй като целите семена не се усвояват. След смилане, семето запазва полезните си качества за седмица при съхранение на тъмно, сухо и хладно място.
Като заместител на яйцата:
В пропорция 1:3 смесете смляно ленено семе и вода, за да заместите яйцата в рецепти, като палачинки, мъфини и бисквити. Оставете тази смес за няколко минути преди да добавите към останалите съставки от рецептата. На 1 яйце по рецепта се пада 1 с.л. (15 мл) смляно ленено семе и 3 с.л. (45 мл) вода, за да се получи добра смес.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.