Непреработено какаово масло от биологичен произход
Био сертификат може да изтеглите от ТУК (изисква Adobe PDF Reader).
Нерафинираното какаово масло се извлича чрез студено пресоване на какаовата паста, получена от цели какаови зърна. Отличава се с бледожълт цвят, наситен шоколадов аромат и твърда консистенция. Топи се при температура между 34-38°C. Основна съставка във всички видове шоколади, какаовото масло е подходящо за приготвяне на разнообразни шоколадови десерти.
Начин на употреба:
Добавете какаово масло към шейкове, смутита и други напитки, за да придадете шоколадов аромат и плътна текстура. Използвайте за приготвяне на шоколадови заливки или на сурови десерти като сладоледи, кремове, торти, шоколади. Комбинира се чудесно с кокосово масло. Препоръчително е да го разтопите добре на водна баня преди да го добавите към останалите съставки от рецептата.
Съставки:
Био какаово масло извлечено от Criollo какаови зърна.
Хранителни стойности за 100g:
Енергийна стойност 3696kJ / 899kcal
Мазнини 100g
от които наситени 63.2g
Въглехидрати <0.1g,
от които захари <0.02g
Белтъчини <0.5g
Сол <0.01g
150 г
*150 г какаово масло се равняват приблизително на 160 мл
Рецепта от Зоя БГ
Масло за тяло с ванилия
Какво е необходимо ? 7 с.л. кокосово масло
1 с.л. какаово масло
30 к. етерично масло от ванилия (опция)
Маслата се разтопяват на умерена температура и се оставят да се охладят за 15 мин. Добавя се етеричното масло и се разбърква. Излива се в подходящ буркан и се оставя за 2 ч. Подходящо за всеки тип кожа без мазна и комбинирана.
Рецепта от Зоя БГ
Масло за тяло с канела
Какво е необходимо ? 1 чаша кокосово масло
1 чаша какаово масло
1 канелена пръчка
1 ч.л. витамин Е (или капсула)
Разтопете какаовото масло на умерена температура и смесете с кокосовото, като разбърквате за около минута и оставете да се охлади. Добавете и витамин Е. Разбийте маслата с пасатор, за да се получи пухкава консистенция. Излива се в контейнер, в който можете да оставите парче канела за аромат. Подходящо за всеки тип кожа без мазна и комбинирана.
Рецепти с какаово масло можете да откриете и в безплатната книга на Зоя БГ:
Рецепта от Зоя БГ
Суров шоколад
(обикновена рецепта)
Какво е необходимо ? 50 г какаово масло
1 с.л.
кокосово масло 4 с.л.
какао на прах 4 с. л.
лукума на прах 3 с.л.
рожково брашно 1 ч. л.
агаве нектар Първо разтопете какаовото масло и кокосовото масло на водна баня. Какаовото масло се настъргва първо, за да се разтопи по-бързо, а кокосовото масло през лятото е в течно състояние, така че може да не се налага разтапянето му. Сложете какаовото масло в купа и я сложете в друга купа с топла вода, което ще разтопи маслата нежно, без да бъдат нагрявани на високи температури. Когато маслата са напълно втечнени, прибавете какаото на прах, лукумата и рожковото брашно по лъжица, докато не се разтворят напълно. Може да се прибавя какаото през сито, за да не се образуват бучки. Прибавя се бавно и агавето и се разбърква.
Накрая течният шоколад се изсипва във формички (може и във форми за лед) и се оставя в хладилник да стегне.
Рецепта от Зоя БГ
Домашно масло за тяло
Какво е необходимо ? 1/2 чаша какаово масло, 1/2 чаша кокосово масло, 1/4 чаша кайсиево масло или бадемово масло, 2 ч.л. пчелен восък (настърган), 10 000 IU витамин Е (от капсула). Какаовото, кокосовото масло и восъка се разтопяват на водна баня и се добавят останалите съставки. Разбърква се добре и се изсипва се в подходящо бурканче. Могат да се добавят билки или етерични масла по желание, но какаовото масло дава приятен шоколадов аромат.