Био сертификат може да изтеглите от ТУК (изисква Adobe PDF Reader).
Какаовата паста се получава от смилането на какаови зърна или парченца. Какаовото масло, съдържащо се в зърната, се разтапя по време на смилането и помага какаовите зърна да станат на паста. След меленето, какаовата паста постепенно се втвърдява на стайна температура.
Какаовата паста е начален продукт при производството на какао, какаово масло, какао на прах и всички други какаови продукти. Разбира се, може да се наслаждавате на какаовата паста в този ѝ вид – тя е просто неподсладен шоколад!
Ако обичате сами да си правите шоколад, е добре да започнете с какаова паста, тъй като няма да имате нужда от професионална мелачка, както при какаовите зърна.
Освен че можете направо да ядете какаовата паста, може да я добавяте и към закуската си. Може да я комбинирате с нектар от агаве или друг подсладител. Настържете малко какаова паста и добавете към суров сладолед или сладкиш за най-добрите парченца шоколад на света. Може да си приготвяте сурови шоколадови барове и т.н.
Масленост: 25%
Повече за какаовата паста може да прочетете ТУК.
250 / 500 г
Най-лесният суров шоколад! Разтопете какаовата паста на водна баня и добавете малко подсладител (ако обичате сладко) - агаве, стевия, ксилитол. За по-хрускав шоколад добавете и малко счукани ядки. Излейте във формички за лед или силиконови форми и замразете в хладилник. Можете да добавяте, годжи бери, конопени семена и ..фантазия.
Рецепти с какаова паста можете да откриете в безплатната книга на Зоя БГ:

Рецепта от Зоя БГ
Суров шоколад
Какво е необходимо ? ½ чаена чаша какаово паста, 2 чаши
сурово какаово масло, ¼ чаена чаша от суров
агаве сироп, 1 чаена лъжица
мака на прах, 2 десертни лъжици
кокосово масло, ½ чаена чаша сурово кашу
Настържете какаовата паста и какаовото масло и ги смесете в една купа. За да ги разтопите по начин, който ще запази ценните им съставки, в друга купа налейте топла вода и в нея поставете тази с какаовата паста и масло. През това време смелете добре кашуто на прах. Изчакайте, докато маслото се разтопи напълно и прибавете и останалите съставки. Разбъркайте сместа много добре и я излейте в подходящи калъпчета.