Органично индийско орехче на прах. Индийското орехче представлява яйцевидното семе на дървото
Myristica fragrans, което произхожда от Индонезия. Първите плодове се раждат чак 7-9 години след засаждането, като дървото достига пълната си реколта чак след 20 години. В Средновековието арабите го продавали в Европа на много високи цени, като венецианските търговци никога не успявали да проследят точния му произход. В Елизабетинската епоха вярвали, че лекува чума, което вдигнало цената му до невъобразими цифри. За да вземат контрола върху производството на ценната подправка през 17 век, холандците стигнали до поробване на местното население на остров Банда, от където идва дървото. След Наполеоновите войни англичаните пренесли индийското орехче в колониите си - Шри Ланка, Сингапур, Занзибар, Гренада. Всъщност, стилизирано индийско орехче присъства и в днешния национален флаг на Гранада.
Индийското орехче има сладък пикантен вкус, който се съчетава с оризови ястия. Използва се предимно при печене на пудинги и сладкиши, в пикантни ястия и сгряващи напитки. Счита се за афродизиак. Съчетава се чудесно с бахар, кимион, джинджифил, канела, карамфил, червени боровинки, захар и ванилия.
Начин на употреба:
Подправете моркови, картофи, аспержи, спанак, супи, сосове, ризото. Добавете към донати и бисквитки. В пунш, горещ шоколад и кафе придава екзотична сгряваща нотка. В индийската кухня обикновено го ползват за сладкиши, в европейската овкусяват с него също месните и картофените блюда.
Примерна рецепта:
Шейк с орехи и портокал: 250 мл овесена напитка, 1 банан, сок от 1/2 портокал, шепа орехи, по щипка канела, индийско орехче, кардамон и карамфил. Подсладете с мед. Всичко се блендира до хомогенна смес.
За повече авторски рецепти посетете нашия блог Кукуряк:
www.kukuriak.com
Съставки:
Смляно индийско орехче* (
Myristica fragans),
* от биологично производство
30 г