Индийско орехче - био, ZoyaBG ®, 30 г

Цена: 6.35 лв (21.17 лв / 100 г)

Заместителен продукт
Производител: ZoyaBG ®
Годно до: 15-01-2026
Произход: Шри Ланка
Код: SKU4294
Баркод: 3800236320074
в наличност:
Брой:
-
+
6.35 лв
Добавете в желани

Предлагаме всички продукти с марка Зоя.БГ с 5% отстъпка онлайн. Цена в "Смесен Магазин": 6.70 лв

Био индийско орехче - смляно на прах

Органично индийско орехче на прах. Индийското орехче представлява яйцевидното семе на дървото Myristica fragrans, което произхожда от Индонезия. Първите плодове се раждат чак 7-9 години след засаждането, като дървото достига пълната си реколта чак след 20 години. В Средновековието арабите го продавали в Европа на много високи цени, като венецианските търговци никога не успявали да проследят точния му произход. В Елизабетинската епоха вярвали, че лекува чума, което вдигнало цената му до невъобразими цифри. За да вземат контрола върху производството на ценната подправка през 17 век, холандците стигнали до поробване на местното население на остров Банда, от където идва дървото. След Наполеоновите войни англичаните пренесли индийското орехче в колониите си - Шри Ланка, Сингапур, Занзибар, Гренада. Всъщност, стилизирано индийско орехче присъства и в днешния национален флаг на Гранада.

Индийското орехче има сладък пикантен вкус, който се съчетава с оризови ястия. Използва се предимно при печене на пудинги и сладкиши, в пикантни ястия и сгряващи напитки. Счита се за афродизиак. Съчетава се чудесно с бахар, кимион, джинджифил, канела, карамфил, червени боровинки, захар и ванилия.

Начин на употреба:

Подправете моркови, картофи, аспержи, спанак, супи, сосове, ризото. Добавете към донати и бисквитки. В пунш, горещ шоколад и кафе придава екзотична сгряваща нотка. В индийската кухня обикновено го ползват за сладкиши, в европейската овкусяват с него също месните и картофените блюда.

Примерна рецепта:

Шейк с орехи и портокал:
250 мл овесена напитка, 1 банан, сок от 1/2 портокал, шепа орехи, по щипка канела, индийско орехче, кардамон и карамфил. Подсладете с мед. Всичко се блендира до хомогенна смес.
За повече авторски рецепти посетете нашия блог Кукуряк: www.kukuriak.com

Съставки:

Смляно индийско орехче* (Myristica fragans),
* от биологично производство

30 г

Други продукти, които наши клиенти са поръчали заедно с този продукт

  • Поръчайте Нашата цена: 11.65 лв
    Познат като една от най-скъпите подправки, кардамонът има силен аромат с леки лимонови нотки. Използва се в малки количества заради силния си аромат. Подходящ е за подправяне на ориз, леща, къри.
  • Поръчайте Нашата цена: 4.15 лв
    Важна подправка е в смеси като гарам масала и къри, докато в европейската кухня се използва повече самостоятелно в печива и зеленчукови ястия. Притежава отчетлив топъл аромат, напомнящ цитрусови кори и градински чай.
  • Поръчайте Нашата цена: 6.85 лв
    Кимионът произлиза от районите по източното Средиземноморие до Индия, а в диво състояние се среща и в Североизточна България. Има леко горчив вкус и силен, топъл аромат. Може да се добавя при приготвянето на супи, сосове, къри, пилаф и дори туршии.
  • Поръчайте Нашата цена: 10.65 лв
    Със своя уникално топъл, сладък и ароматен вкус, карамфилът е подходящ за постигане на екзотична нотка във всяко ястие. Подходящ за супи, ястия с тофу или боб, месо.
  • Поръчайте Нашата цена: 7.25 лв
    Бахарът, познат и като пимента, е подправка, която се приготвя от изсушените неузрели плодове на вечнозеленото пиментово дърво. Произлиза от Ямайка, а в Европа е пренесен от испанците, които го объркват с пипера. Има комплексен аромат, наподобяващ канела, карамфил и индийско орехче и характерен пиперлив вкус.
Следващи 5 продукта

Свържете се с нас, ако имате въпроси относно този продукт

* За връзка с вас ще обработим данните ви съгласно нашата Политика за поверителност


Facebook chat