Матча представлява прах от фино смлени млади листа на специално отгледан зелен чай. Отличава се с мек и леко сладък вкус и наситен зелен цвят. Използван в японската чаена церемония от векове, днес матча се консумира в цял свят като освежаваща напитка и като съставка в различни ястия и десерти.
Начин на употреба:
За да си приготвите чай, добавете 60-70 мл. гореща, но не вряла вода (около 70°C) към 1/4 ч.л. (1 г) матча на прах и разбъркайте добре. За по-кремообразна консистенция може да използвате традиционна бамбукова четка за чай или ръчен електрически уред за пяна. Прахът от матча може да се смесва с други чайове, шейкове и напитки. Подходящ е за приготвяне на разнообразни десерти и сосове.
Хранителна стойност за 100 г:
Енергийна стойност - 1193kJ/285 kcal
Мазнини - 5.2 г
от които наситени - 0.7 г.
Въглехидрати - 21.2 г,
от които захари - 1.2 г
Фибри - 28.6 г
Белтъчини - 24.1 г.
Сол - < 0.1 г
Съставки:
Зелен чай Матча на прах (
Camellia sinensis) от органичен произход
70 г