Захарта от фурми се прави от изсушени цели фурми без костилка, които се смилат до фина прах като на вид наподобяват гранулирана захар. Фурмите са природен естествен източник на сладост, захарта получена от тях е с повече нюанси на вкуса от кафявата захар. Тъй като за получаването на тази захар се използват цели фурми, в нея има фибри, които не се разтварят в горещи напитки или при печене, както се случва със захарта, получена чрез кристализация на различни растителни сокове и сиропи. Има сладък, карамелен аромат. По сладост се доближава до тръстиковата захар.
Начин на употреба:
Захарта от фурми може да замени цялото количество бяла или кафява захар в рецептите, които следвате. Тъй като е направена от цели фурми и съдържа фибри, има склонност да поема течности. Препоръчваме да намалите количеството на брашното от рецептите с 25%. За предпочитане е да я използвате в по-прости рецепти, например обикновени сладки или бисквити, за да й се насладите изцяло. Поръсете върху мъфини, мюсли, корнфлейкс или подсладете кафето и чая си. В печива и сладкиши придава карамелен цвят.
Съставки:
Смлени фурми*, сорт Deglet Nour.
*органични съставки.
Хранителни стойности за 100 g:
Енергийна стойност - 1493kJ/353kcal
Мазнини - 0.5g,
от които наситени - 0.1g;
Въглехидрати - 80g,
от които захари - 74.4g;
Фибри - 11.0g;
Белтъчини - 2.7g;
Сол - 0.015g.
200 г
За авторски рецепти посетете Кукуряк: www.kukuriak.com