Жасминов ориз, органично земеделие
Жасминовият ориз, известен още като ароматен ориз, е сорт дългозърнест ориз, който вирее в Тайланд. Расте само от септември до декември, напоявайки се от дъждовете и чистата планинска вода. Зърната му са гладки, блестящи и с копринен блясък.
Сготвен, жасминовият ориз става мек и бял като сняг и не се слепва толкова много, колкото класическия ориз. Комбинира се много добре с морски дарове, ананас и сладко-кисели съчетания. Нежният му жасминов дъх го прави подходящ дори като самостоятелно основно ястие, без добавки.
Начин на употреба на био бял жасминов ориз:
Жасминовият ориз не поема толкова вода, колкото обикновения. Сварете с вода в съотношение 1:1.5. След като кипне, оставете да къкри за 20 минути, след това отстранете от огъня и оставете да престои в тенджерата още 5-10 мин. Ако искате оризът да стане въздушен и по-пухкав, пригответе на пара.
Хранителна информация за 100 гр.:
Енергийна стойност - 1514 kJ/355kcal
Мазнини - 0.7 гр,
от които наситени - 0.2 гр
Въглехидрати - 81.1 гр,
от които захари - 0.1 гр
Белтъчини - 6.1 гр
Сол - 0.01 гр
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.