Елда, био земеделие
Елда (в превод от лат.: Fagopyrum) принадлежи към род покритосеменни растения от семейство “Лападови” (Polygonaceae). Родината на елдата е Индия, но най-популярна е в Русия (наричат я „гречка“). Едногодишната елда е растение с бели цветове и с плод, наподобяващ торбести кутийки. Някои видове се използват като зърнена храна, въпреки че не са част от семейство “Житни” (Poaceae).
Лечебните свойства на елдата са малко известни у нас, но широко използвани в Русия и Украйна. Там и децата познават т.нар. “ черна каша”. Заради особените й хранителни свойства и високото съдържание на енергийни вещества тя е наречена: “богатирска”, а руските селяни са сътворили в нейна чест поговорката: "Не е страшен студът навън, когато на котлона къкри каша от елда". Това растение се отличава с мекота, добър вкус и калоричност. Тези вкусови качества се дължат на наситените, лесно разтворими и усвоими белтъци в елдата, на нейните диетични качества, съдържанието на желязо, кобалт, калий, фосфор, йод, мед, цинк, бор и други микроелементи. Благодарение на хранително-вкусовите си качества елдата се превръща в пълноценен заместител на месото.
Състав:
Витамините от група В, лизинът и метионинът в елдата са повече отколкото в останалите зърнени храни. Голямото количество желязо, което съдържа тази култура, позволява елдата или “гречката”, както я наричат руснаците, да се използва за лечение на анемия. В състава на елдата влизат и органични киселини - лимонова, малеинова, ябълкова, както и голяма доза фолиева киселина, която стимулира кръвообразуването, повишава издръжливостта и съпротивителните сили на организма към много болести.
100 г елда = 11,7 г белтъчини + 3,9 мг желязо + 114 мг калций
Свойства:
• Елдата намалява нивото на холестерола и риска от сърдечни заболявания. Богата е на микроелементи и лекарите я ценят поради високото й съдържание на рутин - вещество, което укрепва съдовата стена и намалява риска от увреждания.
• Елдата увеличава мускулната сила и издръжливост, поради тази причина е изключително ценна за спортуващите.
• Елдата подхранва кожата, косата и ноктите, благодарение на запаса от желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк и др.
• Елдата помага за забавяне процесите на стареене, поради богатото й съдържание на флавоноиди.
• Нещо повече: В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис!
Здравословен живот с eлда:
• Елдата е храна, която диетолозите препоръчват да се включва в менюто на пациентите с анемия, захарен диабет, затлъстяване. Тя е полезна и при заболявания на нервната система, при нарушена функция на черния дроб и зрението.
• Елдата може да се използва в детското хранене още след първите 4-6 месеца. Тя не съдържа глутен, което дава възможност да се разнообрази менюто на децата с глутенова ентеропатия. Изключително подходящо е използването й при приготвяне на каши, кисели супи.
Препоръки:
• При покупка на зърно от елда най-добре предпочитайте сурова, която е с бледожълт цвят. Зърното, преминало високотемпературна обработка и престояло известно време, губи свойствата си и се превръща в строителен материал без акумулация на жизнена сила.
• При приготвяне на елдата е препоръчително да не се измива предварително с вода и при процеса на варене да не се прибавя голямо количество вода.
Съставки:
Елда от биологично земеделие
Хранителна стойност за 100 г:
Енергийна стойност - 1513 kJ/ 362 kcal
Мазнини - 1.7 г
от които наситени - 0.3 г
Въглехидрати - 75.9 г
от които захари - 0.1 г
Протеини - 9.3 г
Фибри - 4 г
Сол - 0.005 г
Рецепта от Зоя БГ
Сурово мюсли
Какво е необходимо ? 1/2 ч.ч. елда /> 1 1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.л. прясно настърган джинджифил (може и повече)
1/ ч.ч. кашу, накиснато за 10-20 мин.
сокът на 1 лайм
1 ч.л. от кората на лайма
2 ч.л. агаве сироп
4 големи смокини
1 ч.ч. краставица
Накиснете елдата за 15-20 мин. в 3/4 ч.ч. вода. Изплакнете добре, като се уверите, че лепкавите образувания са отстранени. Разбъркайте с джинджифила и 2 ч.л. от сока от лайм. Завъртете в блендера кашуто, 1/2 ч.ч. вода, агавето, сокът и кората от лайм, докато получите гладка кремообразна смес. Сложете в купички нарязаните на ситно смокини и краставица, разпределете отгоре елдата и залейте обилно с лимоновия крем.
Рецепта от Зоя БГ
Салата с елда
Какво е необходимо ? 4 ч.ч. сварена елда (необходими са 2 ч.ч. сурова) /> 3 много сочни ябълки
4 портокала
6 стръка селъри
2 ч.ч. стафиди
1/2 ч.л. хималайска сол
6-8 стръка зелен лук
6-8 стръка копър (около 1/4 ч.ч. нарязан)
2 стръка градински чай (салвия)
мента на вкус
1 ч.л. сок от лимон
Смесете в купа елдата заедно с нарязаните на малки кубчета селъри и ябълка. Изстискайте сока от портокалите, настържете кората им и прибавете към салатата. Добавете нарязаните подправки, а след тях – лимоновия сок, стафидите и солта. Разбъркайте хубаво и оставете съставките да размесят и попият вкусовете си за 15-20 минути. Сервирайте салата охладена.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.