Соевите протеинови хапки представляват растителен заместител на месото. Известни и като текстуриран растителен протеин (TVP). Соевите хапки се приготвят от обелени, печени соеви зърна, смлени до фин прах/брашно. Соевите хапки са във формата на едри кубчета, което улеснява приготвянето им, а също така привличат и с факта, че имат високо процентно съдържание на растителен протеин - 49%. Идеално пасват на изкушаващи супи, бурито, спагети болонезе, лазаня или веган бургери, заменяйки на 100% месото във вегетарианските и веган рецепти.
Начин на употреба:
Накиснете в гореща вода за 10-15 минути, преди да добавите към останалите съставки. За ястия с повече течност (супи, яхнии, някои сосове) може да пропуснете предварителното накисване. Късчетата ще омекнат, докато се готвят. Текстурираният растителен протеин абсорбира ароматите по време на готвене.
Предложение от Зоя.БГ:
Соеви хапки с тиквички
Необходими съставки: ½ кг тиквички, 2 ч.ч. соеви хапки, една средна глава лук, ½ ч.л. джинджифил на прах, 1 с.л. куркума, 1 ч.л. семена кимион, 1 ч.л. гарам масала, 1 ½ с.л. даматен сос, сол, вода, ½ ч.ч. ядково мляко. Нарежете тиквичките на кубчета. Накиснете соевите хапи в гореща вода за 10-15 минути, след което ги изцедете хубаво от водата, като ги притискате леко с лъжица. Запържете леко в мазнина (кокосово масло) нарязания лук заедно със семената кимион. Към тях добавете джинджифила, куркумата, гарам масала и сол на вкус, като непрекъснато разбърквате сместа. Добавете доматения сос и оставете да къкри за 5 минути. Добавете тиквичките, соевите хапки, ½ ч.ч. вода и ½ ч.ч. ядково мляко към сместа. Покрийте с капак и оставете за 15-20 минути. Изчакайте да изстине. Поднесете декорирано с нарязан пресен кориандър.
Съставки:
Частично обезмаслени соеви зърна, биологично производство. Съдържа соя.
Хранителна стойност за 100 g:
Енергийна стойност - 1497kJ / 356kcal
Мазнини - 8.0 g,
от които наситени - 1.6 g;
Въглехидрати - 14.0 g,
от които захари - 6.2 g;
Фибри - 15.0 g;
Белтъчини - 49.6 g;
Сол - 0.025 g.
250 г