Киноата е растение, използвано за храна и култивирано нашироко в района на Андите отпреди 5000 години. След царевицата, тя е най-видната зърнена култура в тази част на света и неслучайно името й на кечуа означавам "майка на всички зърна". В момента продължава да се отглежда в страни като Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия, Чили и Аржентина, като полека е изтласквана след въвеждането на култури като ечемик и пшеница. Това се дължи също на факта, че голяма част от обработката на киноата се върши на ръка и отнема много време - събирането и вършеенето например. Много често спечеленото от фермерите не отговаря на труда, който полагат и затова е важно да се купува зърно, отглеждано от кооперативи, които получават реално заплащане за стойността. Нашата бяла сладка киноа е сертифицирана Fair trade от системата SPP (Símbolo de los Pequeños Productores - Символ на малките производители).
Всички традиционни сортове киноа съдържат в голяма или малка степен сапонини, които придават на зърното горчивия вкус. Има и сортове с ниско съдържание на сапонин - например Blanca de Junin, а други сортове почти не го съдържат - Sajama и Nariño. Нашата киноа е смес от Sajama и Junin и е дребнозърнеста и сладка. По-вкусна е от обикновената и се нуждае само от леко почистване преди готвене, не се мие и се вари по-бързо.
Съставки:
Бяла сладка киноа, сортове Sajama и Junin
Хранителна стойност за 100 г:
Енергийна стойност: 1596kJ/378kcal
Мазнини - 6.8 г,
от които наситени - 0.7 г;
Въглехидрати - 64.4 г,
от които захари - 2.8 г;
Белтъчини - 14.7 г;
Сол - 0.2 г
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.