Пълнозърнесто брашно от спелта, натурално.
, с. Нова Махала
Спелтата (
Triticum spelta), известна още като динкел, е древен сорт пшеница. Подобно на лимеца, тя е оцеляла почти непроменена през вековете. Именно това е основното ѝ предимство пред обикновената пшеница, която е претърпяла множество кръстоски – по същество тя е хибридна култура.
Днес спелтата добива все повече популярност заради ядковия си привкус и високата си хранителна плътност. Наред с високото съдържание на баластни вещества, тя е богата на витамините A, E, B1, B2 и ниацин, който е необходим за функционирането на нервната система, обмяната на веществата и обновяването на кожните клетки. Въпреки че съдържа глутен, много хора, които имат непоносимост към обикновената пшеница, твърдят, че се чувстват добре със спелтата.
Всъщност, (може би именно заради по-различната форма на глутен) брашното oт спелта „се държи“ доста по-различно от пшеничното – необходимо е повече време, докато тестото придобие структура и има риск хлябът да стане „глетав“, ако се прекали с количеството. Ето защо е добре като за начало да не използвате брашното от спелта като пълен заместител на обикновеното брашно в печивата – започнете като заместите 25% от брашното по рецептата и опитвайте как ще се отрази на текстурата и вкуса.
Внимание: Не се препоръчва за хора, страдащи от целиакия.
Всички насипни продукти пакетираме в хартиен плик.
За да насърчим zero waste инициативите предлагаме допълнителни 10% отстъпка, към всяка покупка със собствен съд на насипни храни, чайове, подправки и наливни душ гелове, шампоани или почистващи препарати, направена на място във физическите ни магазини в София.